Societat 26/01/2017

Salut incorpora la radioteràpia a l'agenda governamental

Assandca es reuneix amb el ministre Álvarez Marfany i veu "predisposició" per arribar a acords amb les seves reivindicacions

Ana
3 min
El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, durant la reunió amb el president d'Assandca, Josep Saravia

Andorra la VellaHora i mitja de reunió, i sortir-ne amb una sensació sense precedents. Les dues trobades anteriors amb les ministres del ram, Cristina Rodríguez i Rosa Ferrer, havien estat com dirigir-se a una paret, però després de la mantinguda a principi d'aquesta setmana amb el titular de la cartera de Salut, Álvarez Marfany, els representants de l'Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) coneixen la predisposició del Ministeri per incorporar a l'agenda del Govern algunes de les reivindicacions que, des de fa gairebé tres anys, han posat damunt la taula, i entre les que destaca el servei de radioteràpia.

"Va ser una entrevista molt cordial tot i que no es va tancar cap punt -expliquen des d'Assandca després de la reunió d'aquesta setmana amb el ministre de Salut, Álvarez Marfany- però es va veure la voluntat del Govern d'obrir-nos la porta per arribar a acords". La carpeta 'calenta' que l'entitat va entregar al ministre conté un dossier de reivindicacions entre els que destaca la radioteràpia. Són 120 persones, i en seran més, les que s'han de desplaçar contínuament a Barcelona, Lleida, Tolosa i, aviat, a Manresa per sotmetre's a aquest tractament.

Anar a Barcelona suposa llevar-se a les sis del matí per pujar a l'autobús i fer un viatge de tres hores, per a un tractament que dura entre 3 i 6 minuts. I la tornada. "La gent, per desgràcia, el tractament l'han de fer a baix i això té un cost econòmic i personal molt gran", expliquen els representants de l'entitat, que van explicar al ministre els casos de persones que ronden la seixantena d'edat, "que han de fer 30 dies de sessions i quan en porten 12 et diuen que no baixen més". "Quan una persona s'està jugant la vida i veus que renuncia al tractament és molt greu", lamenten.

Muntar a Andorra un equip de radioteràpia és molt car, uns 60 milions d'euros, però factible. "El ministre ens va transmetre que dins la sanitat hi ha projectes que encara que són deficitaris s'han d'intentar tirar endavant", expliquen. La premissa del Govern, encara en estat embrionari, és intentar muntar un servei de qualitat de radioteràpia: que als pacients se'ls pugui fer una radiació correcta i amb professionals ben preparats. "Si es munta la radioteràpia al país es farà amb cara i ulls, a més, es podria aprofitar per fer arribar pacients del nord de Catalunya i del sud de França", consideren des d'Assandca.

Assistència domiciliària

Un altre dels dossiers de la carpeta demana que es potenciï l'assistència domiciliària als pal·liatius, propers a la fase terminal de la malaltia. Mentre Salut impulsa aquest tipus d'hospitalització als habitatges dels pacients, Assandca pretén arribar a un acord amb un grup de metges d'Andorra perquè els malalts de càncer puguin accedir al servei perquè un metge els visiti a casa. "Però sense que es produeixin abusos", afirmen.

També s'ha avançat en el sistema per tractar els tumors a l'Hospital del Principat. En harmonia amb la majoria de països europeus, la decisió sobre el tractament dels tumors ja no la pren un únic professional, sinó que es fa mitjançant una decisió consensuada per un grup, entre els que hi ha psicòlegs, oncòlegs, personal de pal·liatius... Les interconnexions saltaran fronteres i s'establirà una "connexió oberta amb el centre Oncopole, a Tolosa, per conèixer l'opinió d'altres metges en temps real", expliquen. Des d'Assanca es congratulen, d'altra banda, de la incorporació a l'Hospital d'un oncòleg i de la propera arribada d'una psicooncòloga.

Lleis de l'oblit i d'acompanyament

La llei de l'oblit, que intenta garantir que l’antecedent d’haver sobreviscut a un càncer no discrimini en la reincorporació al treball, era una qüestió que Salut no s'havia plantejat, però que "volen incorporar a l'agenda del Govern, tot i que no serà en els dos anys que queden de legislatura per manca de temps", avisen des de l'entitat. La llei d'acompanyament, que garanteix que un dels familiars directes del pacient pugui acompanyar-lo en els seus tractaments sense dependre d'un permís laboral, "la milloraran perquè permeti que la gent tingui algun tipus de dret".

"Tots, nosaltres i el Govern, som conscients que la malaltia, per desgràcia, va a més, i que per estadístiques no anirà a menys, i això té un cost molt important, i que afecta tothom, tant des del punt de vista econòmic com personal", alerten des d'Assandca.

stats