Publicitat
Publicitat

Trobar una persona desapareguda en menys de 25 minuts a través del telèfon mòbil

L’aparell, anomenat Lifeseeker, ha estat adquirit pel cos de bombers i estarà disponible per ser utilitzat a principis del 2018

“És un sistema molt complex, però que té un funcionament molt simple, ja que es tracta de buscar les persones desaparegudes a través del seu telèfon mòbil”. Així defineix el director general de Centum, Héctor Estévez, l’aparell que servei per localitzar persones perdudes a la muntanya amb helicòpter, anomenat Lifeseeker. Aquest aparell detecta terminals, fins i tot en zones sense cobertura, i en determina la posició exacta, alhora que proporciona un canal de comunicació amb la persona buscada. Es tracta d’una antena portàtil que s’instal·la a l'helicòpter de rescat i que emet un senyal que fa que el mòbil capti com si fos la xarxa d'un operador. Un cop es detecta el senyal del mòbil, des de l'helicòpter se sobrevola la zona per establir una triangulació amb les altres antenes d'Andorra Telecom i trobar la localització exacta.

Lifeseeker ha estat adquirit recentment pel cos de bombers i ha estat presentat i tastat aquests divendres a la tarda, en el marc de la 69a edició del Congrés de la Comissió Internacional de Socors Alpins (ICAR). La demostració s’ha realitzat a la pista de l’Avet i la simulació del rescat s’ha pogut seguir des de la terrassa de l’hotel a través d’un monitor, a la vegada que també es podia veure l’helicòpter realitzar la recerca. L’objectiu d’aquesta demostració era trobar dos mòbils, prèviament amagats per les muntanyes, que simulaven dues persones desaparegudes. El repte ha estat superat amb èxit i en menys de 20 minuts l’helicòpter ha aconseguit trobar-los. “Ens facilitarà molt la recerca, tant a nivell d’inversió de temps com de mitjans”, ha expressat el director adjunt dels bombers, Jordi Farré. 

L'aparell pot funcionar amb el número de telèfon de la persona desapareguda, amb la nacionalitat de la targeta o l’operador telefònic. El mateix director també ha avançat que ja disposen del sistema, però que no estarà disponible per ser utilitzat fins a principis del 2018. En la demostració s’ha fet servir un aparell de la companyia. La nova tecnologia permet trobar la persona desapareguda amb un temps aproximat d’entre “15 i 25 minuts per una àrea de 100 quilòmetres quadrats”, ha explicat Estévez. 

L’adquisició i implementació de l’eina és fruit de la col·laboració entre el cos de bombers i Andorra Telecom. De fet, l’empresa de telecomunicacions ha estat qui ha adquirit l’aparell per un cost de 115.000 euros. Des de l’empresa desenvolupadora de l’aparell s’ha indicat que la col·laboració entre les tres entitats permetrà optimitzar el sistema dins del país donant suport als bombers i també per realitzar nous projectes de col·laboració per desenvolupar noves funcionalitats addicionals de Lifeseeker.

Etiquetes