Societat 16/02/2022

Benazet plega, per malaltia derivada de la covid, com a ministre de Salut

L’encara dirigent, que ja té substitut, assegura la patologia no li suposa "cap risc” i que la “superarà”

ARA Andorra
3 min
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

Andorra la VellaFa una setmana que li va comunicar al cap de Govern que no es veia en disposició de seguir amb el càrrec de ministre de Salut i aquest dimecres, després de la reunió setmanal de ministres, Xavier Espot i el mateix al·ludit, Joan Martínez Benazet, ho han anunciat: “Tenint en compte l’excel·lent relació professional i personal que tenim vaig constatar que la petició era legítima i la vaig acceptar”, ha dit Espot. “Aquest càrrec mereix una gran dedicació, i la meva motivació per deixar-lo és un problema de salut, que va començar quan vaig agafar la covid, i tot i que no suposa cap risc a la llarga, necessito temps per superar-la. Per a tranquil·litat de tothom, ja dic que és una malaltia que superaré, no en tinc cap dubte”, ha afegit Martínez Benazet.

 

El seu cessament es produirà el proper 31 de març. Quatre setmanes de marge que el ministre Benazet “aprofitarà per tancar alguns temes”. A partir d’aleshores s’incorporarà en el seu lloc Albert Font Massip, actual president del Consell d’Administració de la CASS, metge generalista que ha ostentat càrrecs de responsabilitat a la CASS i al Comú d’Andorra la Vella.

Espot ha posat en relleu que la demanda de Benazet és "absolutament legítima" tenint en compte la dedicació del ministre durant aquests anys al capdavant del ministeri, especialment durant els moments "més durs" de la pandèmia. El titular de Salut ha assegurat que va ser "un gran honor" acceptar el càrrec i contribuir a "millorar la salut de totes les persones d'Andorra".

Benazet ha explicat que els problemes de salut que pateix actualment i que arrossega des que va patir la Covid durant el mes de desembre fan incompatible liderar el ministeri, ja que "aquest càrrec mereix una gran dedicació" que no li permet "acabar de resoldre" el problema que pateix. Tot i això, ha enviat un missatge de tranquil·litat afirmant que no es tracta de res greu "ni representa un risc a la llarga", tot i que necessita disposar de més temps per superar el problema. "Entenc que no puc fer les dues coses. He de fer un pas al costat i deixar el meu càrrec", ha afegit, asseverant que "és una malaltia que superaré".

El ministre ha recordat que la pandèmia ha provocat arreu del món "un impacte sense precedents" que, en el seu cas, també li ha reportat molts esforços i ha provocat que hagi caigut malalt. Tot i això, "sempre he preferit estar on estava abans que mirar-ho des de la barrera", ha sentenciat. Durant la seva intervenció, ha aprofitat per agrair la confiança dipositada en ell des del Govern, així com la rebuda per part del seu equip ministerial i de totes les persones amb les quals ha treballat durant aquest temps.

Pel que fa al seu substitut, Espot ha detallat que Albert Font, a banda de presidir el consell d'administració de la CASS, és un metge generalista que també ha estat conseller general entre el 2009 i el 2011 i ha ostentat càrrecs de responsabilitat al comú de la capital, per la qual cosa "no només té un ampli coneixement de la salut" sinó també "una experiència dilatada en la gestió pública". Tot plegat, per tant, el converteix "en un perfil idoni per substituir Benazet". Faltarà saber, però, qui serà la persona que ocupi el càrrec de president del consell d'administració de la CASS, la qual es buscarà durant les properes setmanes.

Font donarà continuïtat a projectes rellevants com són la reforma sanitària i el pla integral de salut mental, que està previst que properament sigui aprovat pel consell de ministres i la setmana vinent està prevista una roda de premsa específica per exposar tots els detalls. En aquest sentit, Espot ha argumentat que Font ha estat treballant estretament amb el SAAS i el ministeri de Salut durant els darrers anys i, per tant, "és un bon coneixedor del sistema sanitari del país i també està plenament implicat en el procés de la reforma sanitària".

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa extraordinària d'aquest dimecres.
stats