Societat 30/11/2021

Govern decreta l’ús de les mascaretes en exteriors urbans, des d'aquest dimecres

ARA Andorra
4 min
Una mascareta a terra

Andorra la VellaEl cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat aquesta dimarts a la tarda que s’implementa l’ús de la mascareta generalitzat en exteriors quan es tracti de zones urbanes. En cas de sospita és “important” contactar amb el metge referent per realitzar-se una prova diagnòstica de la infecció. Aquest dimarts ha tingut lloc una sessió extraordinària del Consell de Ministres que, segons Espot, ha “constatat la preocupació per aquest repunt dels contagis, malgrat l’alt índex de vacunació que té el país”. Les mesures decretades entren en vigor aquesta mitja nit de dimarts a dimecres i una vigència de 15 dies.

  

Unes mesures que l’Executiu ha pres, ha dit Espot, amb l’objectiu “d’encarar la temporada d’hivern que, a ningú se li escapa, és especialment important per a l’economia del país”. El dirigent ha demanat “molta prudència” a la ciutadania per “seguir estrictament el manteniment de totes les mesures per evitar els contagis i complir la quarantena, en els casos que pertoquin”.

Segons ha explicat Espot, l'ús de la mascareta s'aplicarà a tota la població major de 6 anys, tot i que només en zones urbanes, ja que a la muntanya no caldrà dur-la si no és necessari, i es manté d'igual manera en espais interiors.

A més, l'exponencial augment de positius també ha portat al Govern a prendre una mesura "dràstica" com és la de tancar novament els establiments d'oci nocturn, ja que tot i que no s'ha constatat un repunt de contagis en aquests espais, "és una activitat on no només hi ha un risc de propagació molt més elevat que en altres, sinó que també és molt difícil mantenir el distanciament social i els controls són més difícils d'aplicar".

En aquest sentit, Espot ha detallat que aquests establiments podran tornar-se a acollir a la figura dels ERTO i també es tornaran a oferir ajudes per al pagament del lloguer. "Ens entristeix haver d'adoptar aquestes mesures. No ho fem per caprici ni per voluntat de complicar la vida a la gent o perjudicar determinades activitats econòmiques que ja han estat molt perjudicades durant la pandèmia", però "la nostra responsabilitat és anticipar-nos i prendre mesures valentes amb l'objectiu de protegir la salut dels ciutadans", ha sentenciat Espot.

A banda de les mesures esmentades, el cap de Govern també ha anunciat que les trobades socials passen a ser d'un màxim de 6 persones a l'interior i de 10 a l'exterior i, a més, es recomana relacionar-se amb els grups bombolla i utilitzar els tests ràpids d'antígens abans de les reunions. Cal destacar que l'executiu tornarà a oferir enguany dos tests ràpids a tota la població durant el mes de desembre. Pel que fa a les mesures a la feina, es recomana novament fer teletreball sempre que sigui possible i fer servir la mascareta en tot moment. Així, també s'indica que cal prioritzar les reunions telemàtiques i aquelles que siguin presencials no podran superar les 6 persones.

A les escoles, queden anul·lades les sortides i les activitats que es desenvolupin fora del centre escolar i retornen els grups bombolla reduïts i la utilització de la mascareta entre alumnes que tinguin una edat a partir de 6 anys. També es modifiquen els criteris de confinament de les aules. En aquest cas, s'aïllarà una aula sencera quan hi hagi 3 positius en una classe de primera i segona ensenyança, batxillerat i formació professional, i les de maternal es confinaran tan bon punt es detecti un cas de coronavirus. En el transport públic, nacional i internacional, també és obligatori l'ús de la mascareta. Quant a les activitats extraescolars, els grups amb infants de fins a 6 anys no podran superar les 15 persones i entre infants de 7 i 16 anys els grups no podran superar les 20.

Entrant al detall de les mesures que s'apliquen als bars i restaurants, seguirà sent obligatori el control d'accés mitjançant el passaport Covid; les taules seran d'un màxim de 6 persones a l'interior -amb els comensals separats per una distància d'1,5 metres- i de 10 a l'exterior; en les celebracions hi podrà haver un màxim de 30 comensals a l'interior i de 50 a l'exterior que no podran menjar ni relacionar-se sense la mascareta. Tanmateix, a petició de les estacions d'esquí, per aquesta temporada serà obligatori presentar el certificat Covid per accedir-hi.

En els esdeveniments esportius també es demanarà el passaport i els aforaments seran d'un 50% a l'interior i un 70% a l'exterior, i els entrenaments de les categories de cadet, juvenil i sènior, no podran superar les 15 persones en interiors i les 20 en exteriors. De la mateixa manera, el certificat es demanarà per accedir a gimnasos (amb aforaments de les classes del 50% a l'interior i del 70% a l'exterior), esdeveniments culturals, balnearis, sales de jocs, recreatives i d'atzar, i espais infantils interiors.

En relació amb les proves diagnòstiques, la plaça de Braus d'Andorra la Vella oferirà la realització de proves gratuïtes (TMA i antígens) sense cita prèvia; s'ubicarà un 'stoplab' mòbil al Pas de la Casa per fer proves també sense cita d'aquí a dues setmanes; es reforçarà el personal de l'Oficina Covid, que passa de 25 efectius a 50, i s'augmentaran les inspeccions als establiments per comprovar l'aplicació del control d'accés amb el passaport Covid.

Crida a la vacunació

Independentment de les mesures anunciades, el cap de Govern ha aprofitat per fer una nova crida de "prudència i responsabilitat" tenint en compte que "estem a les portes de l'hivern". Per això, ha demanat novament a la ciutadania que decideixi vacunar-se perquè "està quedant clarament contrastat" els beneficis del vaccí pel que fa a tenir menors possibilitats de patir formes greus de la malaltia.

És per aquest motiu que el Govern també ha decidit obrir l'administració de la tercera dosi a la població general i als treballadors de les residències i dels centres sanitaris, als quals se'ls anirà citant properament. De fet, arran de l'obligatorietat de presentar el certificat Covid en els establiments, Benazet ha posat en relleu que la inscripció de persones a la plataforma ha augmentat de manera significativa, situant-se en el miler la darrera setmana.

La tercera dosi s'inocularà a aquelles persones que faci més de 6 mesos que han rebut la segona, a excepció d'aquelles que hagin passat la malaltia i tinguin la pauta completa. Actualment, el 80% de la població major de 16 anys ja ha rebut una dosi i el 78,6% totes dues.

Un moment de la roda de premsa d'aquest dimarts del cap de Govern, Xavier Espot i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
stats