Societat 22/11/2022

Investiguen suborns a través de BPA en la construcció de la segona presa més gran del món

L'advocat Mauricio Cort hauria fet d'intermediari per a les adjudicacions i va cobrar tres milions d'euros a BPA per un informe pagat per societats fantasma

ARA Andorra
3 min
Presa de La Yesca.

Andorra la VellaQuan al novembre de 2012 el llavors president mexicà Felipe Calderón va inaugurar la Central Hidroelèctrica La Yesca en l'Estat de Nayarit, el mandatari va exhibir l'obra com una de les més rellevants del seu sexenni (2006-2012). Amb una capacitat de producció de 750 megavats —la meitat de la demanda màxima de la ciutat mexicana de Guadalajara—, aquesta infraestructura en el llit del Rio Grande de Santiago es va presentar a l'opinió pública com la segona presa més gran del món després de les Tres Goles de la Xina.

Una dècada després, un enigmàtic informe elaborat per l'advocat espanyol Mauricio Cort enfosqueix la colossal obra. El projecte es va adjudicar a la constructora mexicana ICA i va costar més de 1.000 milions de dòlars, un 30% més del pressupost inicial. El sobrecost va ser de més de 300 milions de dòlars. Les ombres planen ara sobre un suposat document d'assessoria pel qual Cort va cobrar tres milions de dòlars. L'advocat va percebre aquesta suma a Andorra al novembre de 2012, quan Calderón inaugurava a Jalisco una presa que és el doble de gran de la piràmide de Kheops d'Egipte. Quatre misterioses empreses mexicanes van transferir els tres milions de l'informe a un compte de Cort a BPA. Es tracta de les mercantils Comercialitzadora i màrqueting Maca SA, Internacional Transfer Gamba SA, Ramra consulting SA i Assessoria i edificació integral Rutgal SA.

La Policia d'Andorra qüestiona l'informe de Cort, que es va titular “Estudi de riscos per a determinar la pèrdua màxima probable del projecte hidroelèctric L'Esca”. I sosté que les societats que van abonar el treball van ser instrumentals (sense activitat). Els policies indiquen també que el lletrat va operar com a peça clau en un engranatge de pagament de suborns que va funcionar perquè les constructores aconseguissin adjudicacions públiques, segons un informe dels investigadors del Principat. Tres mesos després de cobrar a Andorra el seu misteriós estudi de consultoria, Cort va enviar el 80% dels diners a un dipòsit en la Caja de Ahorros de Panamà a nom de la companyia de serveis fiduciaris Assets Trust and Corporate Services Inc. Els fons es van destinar després a adquirir una propietat en aquest país centreamericà en el Ocean Reef, un complex residencial de luxe amb club de iots i heliport, i invertir en un “projecte immobiliari” a l'illa Pedro González, radicada en el denominat arxipèlag Les Perles del golf de Panamà.

La Policia d'Andorra ressalta que la constructora que va guanyar l'adjudicació de L'Esca, ICA, era “soci preferent en diverses licitacions a Mèxic de l'espanyola FCC”. I que les societats Arados de Plata i Neecel Corp, que figuren també com a titulars de comptes en la BPA on Cort va cobrar el seu informe, “haurien rebut fons d'FCC”. Cort té causes judicials a Andorra, Panamà i Espanya per gestionar comissions il·legals per a constructores, segons revela ElPaís.

L'advocat està sent investigat per un jutge de l'Audiència Nacional espanyola per suborn (suborn) i blanqueig. Les perquisicions connecten al lletrat amb el circuit de pagaments que va permetre a l'empresa espanyola FCC fer-se amb adjudicacions a Panamà durant la presidència de Ricardo Martinelli (2009-2014). Els tripijocs de Cort van possibilitar presumptament a la companyia espanyola guanyar els concursos públics panamenys de l'Hospital Luis Chicho Fábrega (127 milions), la seu del tribunal electoral (27,6), l'accés del llit del Pacífic del Canal (187) -en consorci amb les companyies ICA i Meco- o la rehabilitació del pont Centenario (27,6).

El lletrat també té judicis pendents a Panamà, on tenia el seu bufet, segons fonts pròximes a la seva defensa espanyola. Al juny de 2019, Cort va ser arrestat al país centreamericà després que ElPaís revelés que FCC va rebre set adjudicacions per valor de 446 milions de dòlars en aquest país, Nicaragua, El Salvador i Costa Rica.

A més, Cort està sent investigat a Andorra –on va ocultar fons milionaris a través de quatre comptes en la BPA- pel presumpte cobrament de comissions del 4% a fCC a canvi de licitacions dels governs de Martinelli (Panamà), Daniel Ortega (Nicaragua) i Mauricio Funes (El Salvador) entre 2010 i 2014.

Cort espera en llibertat provisional a Panamà el desenllaç dels seus fronts judicials en aquest país, Espanya i Andorra, segons fonts pròximes a la seva defensa. L'enigma de l'informe de tres milions de dòlars de La Yesca se suma a l'historial que acorrala a l'enigmàtic lletrat. Un advocat que ja va ser condemnat en 2018 per un tribunal de Panamà a 48 mesos de presó per moure comissions de Odebrecht, el gegant brasiler de la construcció que va perpetrar la major trama de suborns d'Amèrica i que els pagava a través de BPA. El exletrado d'aquesta companyia Rodrigo Tacla va vincular davant la Fiscalia Anticorrupció espanyola a Cort amb suposats pagaments d'FCC als fills de l'expresident panameny Ricardo Martinelli mitjançant operacions de compensació (un mecanisme de blanqueig de capitals). Un dels casos més sonats és a Perú on la trama a través de BPA va portar a que l'expresident Alan García anés a ser detingut i es va suïcidar quan els agents entraven al seu domicili.

stats