La nevada complica la circulació i obliga a anul·lar l'esquí escolar

Un accident sense ferits a la zona de la Bartra ha dificultat encara més la mobilitat

La nevada que des d'aquest diumenge afecta tot el Pirineu ha obligat, durant bona part del matí, a circular amb equipaments especials en sentit nord a partir d'Andorra la Vella i ha complicat la circulació de baixada a les parròquies centrals a causa dels vehicles no equipats. És el cas de la zona de la Bartra, a Encamp, on tres vehicles han patit un accident sense ferits i han dificultat encara més el trànsit. Segons els testimonis, es tracta de dos vehicles que circulaven en sentit sud i una furgoneta que anava en direcció nord, i les retencions han arribat fins al centre d'Encamp.

El col·lapse també ha estat important per circular en sentit sud des de la Massana ja que molts conductors que habitualment passen per la carretera de l'Aldosa de la Massana i Anyós, per evitar-se la carretera nevada han optat per anar pel centre de la població, i la circulació ha estat molt més densa.

A banda de l'obligació de circular amb equipaments –que a primera hora del matí afectava tot el país–, s'ha restringit la circulació dels vehicles de més de 19 tones a l'accés a França. A primera hora de la tarda d'aquest dilluns la situació a la xarxa viària ha tornat a la normalitat, i només es necessiten equipaments per passar el port d'Envalira, però es manté la restricció del pas de camions cap a França. Està previst que aquest dimarts al matí es facin tirs controlats d'allaus a la zona de l'Ospitalet, a la RN20. Ja al vespre s'ha tallat l'accés a Arcalís, arran també de la important acumulació de neu.

D'altra banda, el mal temps ha obligat el Govern a anul·lar les activitats d'esquí escolar previstes per aquest dilluns. El director de Protecció Civil, Francesc Areny, ha explicat que fins dimarts a primera hora no es podrà decidir si es manté o se suspèn l'esquí escolar. De fet, no s'esperava que s'acumulés tanta neu a les parròquies altes, ja que la principal afectació estava anunciada a cotes més baixes. 

La freqüència de les línies de transport interurbà també han quedat afectades per la forta nevada.

La nevada ha deixat fins a 50 centímetres a la base d'Arcalís i 40 centímetres a Grandvalira, segons dades dels dos dominis esquiables. El perill d'allaus se situa a 3 sobre 5 a tot el país i les estacions d'esquí ja han fet tirs controlats que han desencadenat allaus controlades de neu pols. A més, Protecció Civil ha informat que durant el matí s'han realitzat una vintena de tirs d'allaus a Soldeu –motiu pel qual s'ha tallat al trànsit la CG-2 durant uns 30 minuts– i a Arinsal. Areny ha matisat que el departament controla una quinzena de zones. Per aquest dilluns a la tarda no hi ha previst cap més tir. Al Bony de les Neres s'han acumulat 31 centímetres fins a les 7 del matí.

En tot cas, des de Protecció Civil, bombers i Mobilitat es recomana circular amb equipaments i evitar desplaçaments innecessaris.

Però les nevades també han afectat de manera molt important les comarques catalanes veïnes, on són obligatòries les cadenes en diversos punts de la N-260 i a la C-16 entre Puigcerdà i Bagà. A més, a la C-14, a l'alçada de Coll de Nargó, hi ha hagut una topada entre un camió i un turisme. També es necessiten cadenes a la C-14, entre Coll de Nargó i Adrall.

A Puigcerdà s'han acumulat 30 centímetres de neu i a Das, també a la Cerdanya, 39. Però on més ha nevat és al Ripollès -42 centímetres a Planoles. En canvi, a la Seu d'Urgell han caigut 4 centímetres, tot i que la nevada persisteix. A la Cerdanya s'ha anul·lat tot el transport escolar de la comarca, i a l'Alt Urgell, s'ha suspès el transport entre la Seu d'Urgell i Tuixent i Estamariu, i parcialment cap a Civís i Lles.