Societat 21/02/2022

La nova normalitat: entre 30 i 60 infeccions al dia sense repercussió hospitalària

ARA Andorra
2 min
Gent passejant per Andorra la Vella.

Andorra la VellaSalut ha reportat 155 nous casos d’infecció per covid durant el cap de setmana: 69 divendres, 40 dissabte i 46 diumenge. “Òmicron ha avançat tan ràpid que ha cremat el bosc, li queda molt poc camí per recórrer, hi pot haver algun repunt per algun fet concret, com unes vacances, però no serà res preocupant i seran fets menors”, ha argumentat aquest dilluns el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. El dirigent creu que amb la variant actual “se seguiran produint contagis però aquests no tindran gaire afectació en el sistema sanitari. Cal recordar que els pacients hospitalitzats són, la majoria, persones no vacunades o que tenen alguna immunodepressió”.

La incidència del virus ha caigut al Principat i aquest dilluns es reporten 667 casos actius, quan fa un mes eren més de 2.500. Hi ha 13 hospitalitzacions, tres més que divendres, i que formen part d’un brot que s’ha produït a la planta 2 de l’Hospital. Els cribratges periòdics que es realitzen al centre han servit per detectar tres pacients positius dels 21 que hi ha ingressats a l’ala de Medicina interna i pal·liatius de la segona planta. Segons informen des del centre, ja s'han traslladat a la planta habilitada per a casos covid i l’ala de medicina interna i pal·liatius ha quedat tancada. Així doncs, ara hi ha vuit ingressos a planta i cinc a l’UCI, tots ventilats mecànicament.

 

“A partir d’ara, i mentre sigui predominant la variant òmicron, les infeccions oscil·laran entre 30 i 60 al dia però que no comporten un increment de la pressió sanitària. Estem en una excel·lent situació respecte la pandèmia”, ha valorat el ministre, per afegir que “tot i que pel nombre de casos que hi ha al dia podria ser important, en el cas d’òmicron ho hem d’entendre com una malaltia menor”.

En relació amb la població escolar, només hi ha 9 aules sota vigilància passiva. Per tant, l'aixecament de mesures com l'ús de la mascareta en els grups bombolla tampoc s'està traduint en un augment dels contagis.

Fent referència a la campanya de vacunació, fins a la data ja s'han administrat 155.370 dosis de la vacuna: 57.956 primeres, 57.193 segones i 40.221 terceres. Això representa que el percentatge de població major de 16 anys amb pauta completa se situa en el 83,04%. En aquest punt, el ministre ha exposat que fins a 177 infants d'entre 5 i 11 anys estan inscrits per a rebre el vaccí.

Aprofitant la compareixença, el ministre ha anunciat que finalment ja s'ha aprovat de forma definitiva el pla integral de salut mental i addiccions, "el que penso que és una gran notícia" ja que ha d'esdevenir el camí a seguir en el present i en el futur pels pacients de salut mental. Està prevista una compareixença de premsa específica aquest dimarts per exposar tots els detalls i que estarà liderada per la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, i pel doctor Pere Bonet.

A l'últim, Benazet ha informat que el consell de ministres ha prorrogat el decret de mesures preventives vigents en l'actualitat durant poc més d'una setmana, concretament fins al proper dimecres.

stats