Successos 05/04/2024

Detingudes cinc persones especialitzades en robatoris amb força a la Vall d'Aran

Durant l’operatiu s’ha aconseguit recuperar nombroses joies sostretes

ARA Andorra
2 min
Mossos d'Esquadra

Andorra la VellaAgents de la policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra van detenir el passat dimecres a Vielha tres dones i dos homes, d'edats compreses entre els 20 i 57 anys, com a presumptes autors de sis robatoris amb força i quatre furts a interior de domicili, receptació i entrada en vivenda aliena.

Les detencions són resultat d'una investigació iniciada a finals de l'any passat després de detectar-se una sèrie de robatoris amb força i furts en domicilis dels municipis de Vielha e Mijaran i Naut d'Aran.

El modus operandi que utilitzaven el lladres sempre era el mateix. Escollien cases unifamiliars, principalment en zones rurals i on vivia gent d'edat avançada, en les quals els propietaris deixaven les portes d'accés obertes durant el dia o bé amagaven les claus a l'exterior de la casa. En aquests casos, els lladres sabien on estava l'amagatall, utilitzaven les claus i les tornaven a deixar al mateix lloc per no aixecar sospites. Un cop dins, sostreien joies i diners en efectiu.

Aquesta manera d'actuar afavoria que moltes víctimes inicialment no fossin conscients dels robatoris, ja que no forçaven cap dels accessos.

Per vendre el material sostret els integrants d'aquest grup es desplaçaven a Lleida, lluny de la Vall d'Aran, i les venien a establiments de compravenda de joies.

De la investigació es va desprendre que la principal sospitosa seria una veïna de Vielha, que coneixia perfectament les circumstàncies de la zona perquè havia treballat netejant cases.

Un cop analitzats els registres dels establiments de compravenda d'or, l'entorn de l'autora principal, i recollits els indicis suficients, el passat dimecres es va muntar un dispositiu per detenir els lladres.

Durant la matinada es va fer una entrada i perquisició al domicili de la principal sospitosa a Vielha. En l'operatiu es van detenir cinc persones, tres dones i dos homes, i es van recuperar nombroses joies.

Als detinguts se'ls relaciona amb sis robatoris amb força i quatre furts, comesos a Vielha, Garós, Betren, Escunhau i Casarih i també amb cinc entrades a vivenda aliena, ja que en alguns casos havien entrat a les cases sense arribar a sostreure res. El valor conjunt de les joies sostretes ascendeix a més de 100.000 euros.

La investigació continua oberta per tal de lliurar les joies recuperades als seus legítims propietaris i per esbrinar si els detinguts poden estar implicats en altres fets delictius.

Dos dels detinguts van quedar en llibertat després de declarar a la comissaria de Vielha, amb l'obligatorietat de presentar-se davant del jutge quan siguin requerits.

Els altres tres detinguts, amb antecedents, van passar ahir a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Vielha.

stats