Microsites Gastronomia 22/06/2016

Sant Joan pot ser saludable?

La revetlla no ha de ser sinònim d’excessos, amb més verdura i fruita el menú pot ser gustós i sa

Trinitat Gilbert
5 min
Pasta d’espelta amb col llombarda

BarcelonaUn Sant Joan saludable s’aconsegueix sense restringir cap aliment. De fet, una revetlla saludable -i també tota la resta de dies de l’estiu- no passa per eliminar aliments de la dieta, sinó per afegir més verdura i fruita a tots els àpats del dia, esmorzar inclòs. I qui cregui que un esmorzar amb verdures no és possible, que pensi en un entrepà de fajol (sense gluten) o de farina integral (amb més nutrients que les farines blanques) sucat amb tomàquet amb un bon raig d’oli, amb enciam i rodanxes de tomàquet per sobre.

Però tornem a Sant Joan, que és la nit que inaugura els sopars a la fresca per compartir amb els amics. Just aquesta organització, la d’un àpat que és per compartir, i pensada amb plats que siguin fàcils de dividir, fa oblidar sovint la premissa de l’alimentació saludable, i que la nova piràmide nutricional ha marcat des de la base: verdura, tubercles i fruita. Per contra, sovint els plats que conformen el menú de Sant Joan estan fets amb farines (com per exemple, pizzes, quiches, coques de recapte o de samfaina). Són plats bons, però nutricionalment repetitius perquè a les postres ja hi haurà l’oportunitat de tastar la coca de Sant Joan. És per això, doncs, que més que en altres sopars, val la pena que la proposta incorpori els ingredients vegetals.

Menú amb més verdures

La fotògrafa formada en direcció hotelera Carolina Ferrer, que alimenta dos blogs de gastronomia amb les seves fotografies (lacocinadecarolina.com i babygourmetblog.com), suggereix un àpat en què les verdures són molt presents: wraps d’espinacs amb humus d’albergínia, tallarines d’espelta amb salsa de col llombarda i arròs tailandès amb curri de gambes.

Wraps d'espinacs
Arrós amb curry

En la mateixa línia, la dietista-nutricionista Martina Ferrer aconsella que a l’àpat de la revetlla (com també en altres àpats assenyalats) no s’hi arribi amb molta gana. “Si no, és molt fàcil menjar més quantitat”, diu. Ara bé, també és cert que els hàbits alimentaris saludables s’adquireixen en el dia a dia, i no en les excepcions, com pot ser l’àpat de la vigília de Sant Joan. Però no és l’únic consell, n’hi ha més: “A l’hora dels aperitius, escolliu les olives, els seitons en vinagre, les escopinyes o els espàrrecs, i no d’altres que siguin fregits, com les croquetes”, comenta Ferrer. I encara un altre avís: “Com que la coca hi és, i ha de ser-hi en una revetlla de Sant Joan, penseu a triar aliments que ajudin a fer una bona digestió”.

Tiramisú de Petazeta

Per la seva banda, el nutricionista i autor del llibre Paleodieta per a esportistes (Amat), Marc Vergés, proposa una sèrie de consells generals. Primer, penseu en receptes originals, diferents i divertides. Després, elaboreu begudes saludables, bones i digestives. Per exemple, aigua amb suc de llimona, gingebre, fulles de menta, sucre de coco o dàtils triturats. Altres consells: si preneu alcohol, que sigui de qualitat, sempre que es pugui; feu vosaltres una versió pròpia de coca més saludable (amb farina de fajol, fruita i mel o sucre de coco), i si la compreu, busqueu-ne sense gluten i amb poc sucre. Un altre consell és fer participar les criatures en la preparació d’amanides per als primers plats. I finalment, gaudiu del que mengeu i amb qui esteu menjant, assaborint el moment.

El vi i la cervesa no poden faltar a una revetlla

Les millors coques

Per acabar, demà 23 de juny, el forn i pastisseria Prat, de Mollet del Vallès, posarà a la venda la coca de forner d’un metre i mig que va guanyar el concurs Les nostres millors coques, en variant dolça, organitzat per l’ARA i Catalunya Ràdio. “Hem notat l’augment de vendes de coca des que vam guanyar el concurs”, afirma la Ivette Prat. A més, per Sant Joan, la coca de forner guanyadora afegeix un ingredient, que és l’anís. “N’hi posem un bon raig per sobre, i la coca es ven sencera o bé d’un quilo o bé de mig quilo”. Tant d’una mida com de l’altra, la llargada és d’1,20 cm aproximadament, però la de mig quilo canvia per l’estretor respecte de la de més pes.

“Molts veïns de Mollet del Vallès ens han dit que ja estaven segurs que menjaven la millor coca, però que, ara, amb el premi, encara n’estan més segurs”, continua explicant la Ivette.

El forn i pastisseria Prat també prepara per a Sant Joan moltes altres varietats de coques: la de fruita, la de crema, la de llardons, la farcida de nata, la farcida de trufa, la de brioix, la de cabell d’àngel. “D’entre totes, la més demanada és la de crema i la de forner”, diu la jove fornera.

Mentrestant, a Tàrrega, el forn Dit i Fet passarà el dia d’avui i de demà venent cócs salats, perquè “a la comarca i a Lleida en general els cócs són el plat per antonomàsia per compartir amb els amics”.

La seva coca salada, guanyadora del concurs Les nostres millors coques, estava feta amb pop fresc, ou de guatlla amb sal Maldon i picada d’all i julivert. “Hem notat un 22% més de vendes en general des que tenim el premi, però el cóc guanyador, el de l’ou de guatlla, s’ha d’encarregar perquè el fem al moment”. La Marta ho explica perquè diuen que han notat que els ha vingut clients d’arreu, “fins i tot de Girona”, per tastar expressament la coca, però si no està encarregada, no la tenen feta. “Els ingredients són molt frescos, i la fem just al moment que se l’emportin”, continua explicant la Marta. Ara bé, com a alternativa hi ha moltes altres variants de cócs, perquè l’especialització del Dit i Fet és convertir plats tradicionals de la cuina catalana en cócs salats.

I és que les coques tenen molt bona salut. El Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província preveu que els pastissers catalans venguin gairebé 1,7 milions de coques per a aquesta revetlla, cosa que suposa un 2% més que l’any passat. Entre les novetats, la coca de croissant amb mascarpone i cirera, del pastisser Lluís Costa, de Vallflorida Xocolaters, a Sant Esteve de Palautordera, que va ser qui va guanyar el concurs al millor croissant artesà de mantega de tot l’Estat.

stats