Internacional 05/07/2017

Juncker esbronca els diputats per la poca assistència al plenari

La campanya contra les dues seus del Parlament Europeu revifa

Laia Forès
3 min

Brussel·lesLa imatge de l’hemicicle buit durant una sessió plenària, amb només 10 o 20 eurodiputats dels 751 que hi ha al Parlament Europeu, és habitual. Només durant les votacions o quan hi ha sessions i debats importants, l’hemicicle s’omple. El que no és tan habitual és que un polític surti del guió i esbronqui els eurodiputats per no assistir al ple. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker -conegut per no tenir pèls a la llengua-, va esclatar ahir durant la sessió plenària que se celebrava a Estrasburg. Eren poc més de les nou del matí i només hi havia una trentena d’eurodiputats asseguts al seu escó per escoltar el balanç de la presidència de torn maltesa que havia de fer el primer ministre de Malta, Joseph Muscat.

Juncker, també convidat a la sessió, va començar la seva intervenció criticant l’absència de la majoria d’eurodiputats. “El Parlament Europeu és ridícul, molt ridícul”, va dir. “El fet que només hi hagi 30 eurodiputats demostra que el Parlament Europeu no és seriós. Si fos un debat amb la senyora Merkel o amb el senyor Macron, hi hauria un ple total”, va etzibar. El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va interrompre Juncker i li va demanar “respecte” per la institució. “No és la Comissió Europea qui ha de controlar el Parlament Europeu. És el Parlament qui ha de controlar la Comissió”, va dir Tajani visiblement enfadat. Després de la picabaralla entre Juncker i Tajani, que comparteixen família política a Europa, la sessió va continuar amb normalitat.

Contribueix a la desafecció

El que va passar ahir és només una anècdota, però posa en relleu un dels problemes que perjudiquen la imatge del Parlament Europeu. “Passa en tots els Parlaments. És impossible que siguem tota l’estona al ple. I que no hi siguem no vol dir que no estiguem treballant”, explica Jordi Solé (ERC), eurodiputat del grup dels Verds-ALE. Solé, que era un dels pocs diputats que sí que eren a l’hemicicle ahir al matí durant l’estirada d’orelles de Juncker, admet que la imatge del Parlament buit és “devastadora” i contribueix a crear “desafecció”. L’eurodiputat aposta per acordar entre els grups polítics un mínim d’assistència als plens, almenys als debats amb convidats com els primers ministres.

Les sessions plenàries inacabables -comencen a les nou del matí i sovint s’allarguen fins a mitjanit- i les reunions de treball de les comissions o els grups polítics que es fan paral·lelament al ple impedeixen als eurodiputats estar presents a l’hemicicle durant tota la sessió. El Parlament Europeu només controla que els eurodiputats es presentin a treballar cada dia que hi ha ple -han de signar l’acta-, però no es controla el temps que passen dins l’hemicicle quan hi ha sessió.

Les seves llargues jornades laborals, concentrades en quatre dies a la setmana, es compensen amb un sou més que generós. Els eurodiputats cobren un sou brut que supera els 8.000 euros bruts mensuals i que es queden en uns 6.250 euros nets sense comptar amb possibles retencions que facin els estats membres. A més a més, cobren importants dietes en concepte de despesa d’oficina (4.300 euros mensuals) que no han de justificar, i en concepte d’allotjament i manutenció (304 euros diaris).

Cost de la doble seu

Una altra de les qüestions que perjudiquen la imatge de l’Eurocambra és la despesa que suposa mantenir dues seus, la de Brussel·les i la d’Estrasburg, sobretot pel cost dels trasllats i l’allotjament dels centenars de treballadors que es desplacen a Estrasburg quan hi ha ple. Càlculs no oficials xifren en 180 milions d’euros anuals el cost de tenir una doble seu. Fa anys que hi ha eurodiputats que reclamen que s’elimini la seu d’Estrasburg i ara la campanya revifa: avui la qüestió es debatrà a la sessió plenària. No hi haurà votació però encara que n’hi hagués i la proposta guanyés, per fer-ho possible caldria l’aval de França i un canvi dels tractats. És, doncs, una batalla perduda.

stats