Societat 14/11/2016

Gairebé vint anys després, torna el Congrés Internacional d'Història dels Pirineus

Tindrà lloc els dies 16, 17 i 18 de juny a la Seu d'Urgell i Andorra la Vella

ARA Andorra
2 min
Jordi Guillamet, president de l'Institut d'Estudis Andorrans

Andorra la VellaDesprés de la darrera edició celebrada a Girona el 1998, es presenta la tercera edició del Congrés Internacional d’Història dels Pirineus. Aquesta nova edició neix amb la voluntat precisament de continuar amb la tasca de divulgació feta pels congressos anteriors. El primer es va celebrar a Cervera (la Segarra) el 1988.

Des del comitè organitzador del congrés es reivindica la necessitat d'un espai d'intercanvi d'idees en totes les vessants de la serralada pirinenca i en el coneixement de la producció historiogràfica que s'hi edita. El congrés articula la història dels Pirineus en cinc blocs temàtics com són les realitats polítiques i administratives, la producció i intercanvi en el marc d'una economia de muntanya, la diversificació social de les comunitats, l'assentament i hàbitat en un medi complex i l'expressió artística i cultural dels Pirineus.

El congrés tindrà una seu compartida entre la Seu d’Urgell i Andorra la Vella i celebrarà les sessions de matí i tarda on es farà la lectura de les conferències i la presentació de les comunicacions. En el comitè organitzador del III Congrés Internacional d’Història dels Pirineus s'hi troben els professors universitaris Joan Lluís Ayala (UNED), Carles Gascón (UNED-Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell), Jordi Guillamet (Institut d’Estudis Andorrans), Lluís Obiols (Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell) i Xavier Sopena (UNED). Aquest comitè compta amb l'assessorament científic, entre d'altres, de Joan Josep Busqueta de la Universitat de Lleida; Josep Maria Solé i Sabaté, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Roland Viader, de la Université de Toulouse-Jean Jaurès.

Precisament, serà el comitè científic l'encarregat d'acceptar les comunicacions que es poden presentar abans de l'1 de març del 2017. El preu de la inscripció al congrés és de 50 euros si es fa abans de l'1 d'abril del 2017.

Aquesta tercera edició és impulsada pel Centre Associat de la UNED de la Seu d’Urgell, l’Institut d’Estudis Andorrans i l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, amb la col·laboració del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior d’Andorra, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el Comú d’Andorra la Vella i el Bisbat d’Urgell.

stats