Societat 14/09/2017

Viladomat veu complicat mantenir el forfet únic de Grandvalira la temporada 2018-2019

Assegura que el procés de dissolució està sent dur i ja genera els seus primers efectes

ARA Andorra
3 min
Imatge de la compareixença del director general de Saetde, Joan Viladomat, i  del president de Saetde, Andreu Riba. / C.B.

Andorra la VellaEl procés de dissolució de Nevasa, la societat que gestiona Grandvalira, no està sent fàcil. Així ho ha assegurat aquest dijous el director general de Saetde, Joan Viladomat, a la seva compareixença, per iniciativa pròpia, a la comissió legislativa d’economia. Viladomat ha descrit aquest procés com a “dur”, ja que el fet de passar de socis a competència comportarà una relació “més tensa”. És per aquest motiu que Viladomat ha explicat que aquest hivern sí que s’oferirà el forfet conjunt, però que veu complicat que es mantingui de cara a la temporada vinent.

El director de Saetde ha explicat que els efectes de la dissolució s’haurien de donar en acabar el procés, d’aquí dos anys, però que la realitat és que ja s’estan generant. Per exemple, ha indicat que ja hi hagut baixes de treballadors de Grandvalira a causa de la caducitat de l’empresa, tot i que ha explicat que s’està estudiant com recuperar el personal quan es faci efectiva la dissolució.

Pel que fa als motius de la dissolució de Nevasa, Viladomat ha explicat que des de Saetde tenen la sensació que els canals de comunicació d’Ensisa amb el Govern són més directes que els seus. El director de Saetde vincula aquesta situació al fet que “molts ministres de la parròquia de Canillo que tenen relació directa amb la societat han estat al capdavant del Govern els darrers anys i, per tant, han tingut accés a fonts que els altres no hem tingut”.

A més, Viladomat ha criticat que, en el cas de la Copa del Món d’Esquí de 2019, “les inversions directes a un esdeveniment que pensàvem que era de Grandvalira han anat directament a les caixes d’Ensisa”. A més, ha afegit que les subvencions del ministeri de Turisme o d’Ordenament Territorial a esdeveniments de Grandvalira “haurien d’anar repartides d’una altra manera”.

El director de Saetde ha recalcat que es va intentar manipular l’opinió pública en utilitzar el nom de Grandvalira per dir que l’audiència de la Copa del Món seria de 700 milions de persones i aquell mateix dia publicar al BOPA que la plataforma esdevindria un projecte d’interès nacional. Per últim, sobre el fet que s’hagi utilitzat l’argument que la plataforma de Soldeu la paga Ensisa, Viladomat ha assegurat que “nosaltres també pagaríem per moltes obres il·legals i no es poden fer”.

D’altra banda, Joan Viladomat ha indicat que la prioritat “absoluta” de Saetde és arreglar els problemes de contractes administratius i de concessions amb el comú d’Encamp i solucionar el problema “històric” de Concòrdia, per tal de tenir una estació amb una dimensió suficient per atraure clients. Alhora ha explicat que volen arribar a acords amb altres estacions d’Andorra per fer “més atractiu” el producte. Viladomat creu que el domini patirà una baixada un parell de temporades, però s’ha mostrat convençut que es recuperaran.

Acord amb Ordino-Arcalís

En referència a l’acord amb l’estació d’Ordino-Arcalís, Viladomat ha explicat que la idea és oferir un forfet que per un suplement en el preu permeti esquiar també a Encamp, Grau Roig i el Pas de la Casa i així tenir accés als dos dominis. L’objectiu, segons ha explicat el director de Saetde, és incrementar el preu mitjà dels forfets de l’estació per tal de que puguin desenvolupar el seu pla d’inversions.

Viladomat ha elogiat Ordino-Arcalís, en concret tres dels seus actius: la neu, l’alçada i la orientació. A més, ha recalcat que aquesta operació és compatible a l’operació central de Saetde; és a dir, potenciar els sectors d’Encamp, Grau Roig i el Pas de la Casa i que la tipologia d’esquí és “totalment complementària” a la del domini de Saetde.

Segueix el forfet escolar al domini de Saetde

Viladomat ha desmentit les informacions que apuntaven a que el forfet escolar deixaria d’oferir-se al domini de Saetde i ha explicat que el que va fer va ser plantejar un augment del preu d’aquest forfet, que actualment costa 6 euros. Tot i que aquesta temporada el forfet s’ha encarit uns vint cèntims, Viladomat assegura que l’any vinent tornarà a demanar una pujada d’uns 2 euros, ja que “com a empresa privada estem fent un gran esforç”, ha conclòs.

stats