Societat 24/06/2017

Un pas més en la lluita a favor de l'avortament

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya ha escrit al govern català, amb l'objectiu de pressionar Andorra perquè legalitzi l'avortament

Joel Romero
2 min
L'associació Stop Violències en un acte. / Arxiu

Andorra la VellaL'Associació Stop Violències ha anat un pas més enllà en la seva lluita per reivindicar l'avortament a Andorra, sempre sota els tres supòsits bàsics. Després d'iniciar un procés de recollida de signatures al país –que encara continua vigent–, la presidenta de l'entitat, Vanessa M. Cortés, ha manifestat la voluntat de dur la petició fora de les nostres fronteres per trobar nous aliats.

En aquest sentit, des del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), un organisme de més de 350 entitats, s'ha fet arribat al parlament català una petició, per tal d'afavorir al "compliment dels drets humans i, en concret, dels drets sexuals i reproductius de les dones andorranes aprofitant els estrets vincles de proximitat, llengua i cultura", entre els dos pobles.

Una mesura que, segons Cortés, serveix com a "mesura de pressió", ja que des del país no s'han posat els mecanismes pertinents per atendre la petició. Per aquest motiu, des de l'associació consideren que buscar aliats fora del Principat "és la millor opció per fer arribar el nostre missatge i fer-ho possible" ja que, tal com remarca Cortés, "ens hi juguem la vida, ja n'hi ha prou".

Des del CNDC també s'han fet tota una sèrie de demandes relacionades amb la renovació dels protocols "amb la coherència dels nostres temps", així com la contractació de persones expertes en violències masclistes a cada servei. Un altre dels aspectes que es reclama és la despenalització de l'avortament en els tres supòsits bàsics –perill per a la mare, malformació del fetus o violació–. De la mateixa manera, la declaració també recull la petició d'implantar la "totalitat" del Conveni d'Istanbul a Andorra.

Tot i això, la presidenta d'Stop Violències ha deixat clar que aquesta iniciativa no ha nascut des de l'entitat andorrana, sinó que "les nostres companyes catalanes van quedar-se copsades quan els hi vam explicar la situació del país". Per aquest motiu, des del consell català es va impulsar aquesta petició per fer veure la problemàtica referent a l'avortament.

I és que, des de l'entitat andorrana asseguren que les dones es veuen obligades a interrompre l'embaràs fora de les nostres fronteres, un fet que segons recalquen està pagat per la CASS a vegades, tot i no està regulat al Principat.

La por a parlar

L'activista també ha expressat a l'ARA Andorra el desgast que suposa aquest tipus de lluita per la reivindicació de drets tan fonamentals com l'avortament en els tres supòsits. La presidenta d'Stop Violències ha reconegut que a vegades tem per rebre trucades o amenaces per la lluita que duu a terme.

Precisament, Cortés va posar en relleu tots aquests aspectes en una entrevista a RAC1 ara fa uns dies. I és que, segons ella "hi ha gent que vol participar en les iniciatives que duem a terme, però tenen por que els puguin fer fora de la feina". Una problemàtica que s'accentua pels aspectes que reclamen des de l'associació i que, a vegades, això també s'ha girat en contra de la presidenta, atès que "sovint he tingut por de rebre trucades amb amenaces o ser víctima d'una pallissa, però estic farta de callar davant tanta injustícia".

stats