Publicitat
Publicitat

Còmic per a les noves generacions

El desconeixement del gènere entre els més menuts fa que l'ARCA emprengui accions per apropar-lo a les escoles i als infants que acompanyen els pares a La Massana Còmic

Durant tres dies La Massana ha acollit una nova edició del Saló del Còmic durant la qual s'han pogut veure exposicions, comprar llibres i col·leccionar signatures dels autors. L'objectiu de l'Associació Andorrana del Còmic, la Il·lustració i l'Animació (ARCA) és potenciar aquest gènere entre els més joves i és que descobreixen nens i nenes de 10 i 12 anys que no n'han tingut mai un a les mans.

Per a fer-ho s'han proposat activitats per als més petits durant La Massana Còmic. Així, mentre els pares feien cua per aconseguir un autògraf dels dibuixants Jordi Planellas, Tha o Yslaire els nens i nenes elaboraven màscares de superherois o xupa-xups amb capa.

Amb les noves tecnologies, explica el president de l'ARCA, Josep Samarra, "hem trobat nens que no saben per on tirar" perquè estan acostumats a les tauletes electròniques i als portàtils i no coneixen el llenguatge del còmic. Així, com es mostra al Museu del Còmic, s'ha treballat amb les escoles del sistema andorrà per apropar el gènere als infants.

Aprofitant les noves tecnologies, més de 300 alumnes han fet un taller de fotocòmic. Ells han fet de personatges i després han traslladat la historia al llenguatge del còmic, amb onomatopeies, vinyetes, globus per als diàlegs, etc. Ara la feina feta s'exposa al Museu i cada dos setmanes es poden veure les obres de les diferents escoles. "Abans tothom en llegia, ara ens hem de començar a moure perquè coneguin el que pot arribar a ser", ha assenyalat Samarra.

Noves fórmules

Una altra opció per arribar a nous públics és la de recórrer a noves fórmules com s'ha fet enguany amb la participació del dibuixant i pianista Tha (August Tharrats) que ha portat la música a La Massana Còmic. Tha ha explicat el procés de creació de l'àlbum Billie Holiday Canciones que combina text, imatge i música amb motiu del centenari del naixement de la cantant americana. Tal ha estat l'èxit que el llibre amb els CD s'ha esgotat, ha apuntat el president de l'ARCA.

Clàssics

Tot i coincidir amb un pont, l'assistència ha estat bona, segons l'ARCA i els turistes han compensat la baixada de visites locals. Amb tot, n'hi ha que no s'ho perden, com el dibuixant de Superlópez, Jan, que va ser signant i també va esgotar tots els seus exemplars.

Un altre dels que més ha signat és Jordi Planellas que ha presentat la Història digital de Catalunya en el marc del saló. Precisament per ser la novetat ha tingut bones vendes, com ha reconegut l'autor, i alguns ja li demanen que expandeixi l'experiència cap a altres comunitats. Cap on anirà després d'il·lustrar la història d'Andorra i de Catalunya? "no ho sabem, ja veurem", ha respost Planellas.

La Història digital de Catalunya ha comptat també amb un espai a la zona d'exposicions, compartit, entre altres, amb l'homenatge a les víctimes de l'atemptat de Charlie Hebdo. " Emotiu i punyent", ha resumit Samarra.