Cultura 07/02/2017

MoraBanc treballa per obrir Casa Vicens a la tardor

El cost de la restauració ha estat d'uns 4 milions d'euros, i es preveu que la visitin 150.000 persones a l'any

Ana
2 min
Interior de Casa Vicens

BarcelonaMoraBanc té la intenció d'obrir al públic Casa Vicens, un edifici dissenyat per Antoni Gaudí, i que va adquirir el 2014, aquesta tardor. Serà llavors quan culminin els treballs de restauració i rehabilitació de l'immoble, després que el 19 de setembre del 2016 s'obtingués la llicència d'obres definitiva.

L'edifici, situat al carrer Carolines de Barcelona, estarà dedicat a l'entesa de l'obra de Gaudí, ja que de fet aquest va ser el primer encàrrec important que va tenir l'arquitecte, que llavors, el 1883, ja començava a ser reconegut, tal com ha explicat la responsable de museologia de la Casa Vicens, Marta Antuñano. L'objectiu és que pugui acollir uns 150.000 visitants a l'any, tal com ha destacat el director de Casa Vicens, Joan Abellà. El preu de l'entrada encara no està definit, tot i que podria estar entre els 12 i els 23, i la voluntat és que pugui tenir un aforament molt limitat, d'unes 50 persones per hora. És per això que, tal com ha afegit Abellà, es pensa que l'entrada anticipada es prioritzarà.

A banda de l'espai dedicat a l'exposició permanent, basada en tres eixos: la història de la casa; la Casa Vicens com a imprescindible manifesta de l'obra de Gaudí i l'immoble en el seu context social, cultural i artístic; també hi haurà espais per a exposicions temporals o diferents manifestacions culturals, segons ha explicat la representant de la propietat a Casa Vicens, Mercedes Mora. Ha destacat també que tres anys "després de treballar en aquest projecte" amb la presentació que s'ha fet aquest dimarts a l'Ateneu Barcelonès, es fa "més real".

L'edifici, que és on es comença a comprovar el seu llenguatge, tal com ha destacat Antuñano, és el vuitè i últim Patrimoni Mundial per la Unesco el 2005 que obre les seves portes. De fet, serà la primera vegada que es podrà visitar, ja que fins al 2014 va ser propietat privada. La casa va ser projectada com a lloc d'estiueig per a Manel Vicens quan Gaudí tenia 31 anys i era president de la secció de Belles Arts de l'Ateneu (motiu pel qual l'acte de presentació s'ha fet en aquest edifici). El 1899 la casa va passar a propietat de la família Jover i va ser el 1925 quan va ser ampliada a càrrec de Joan Baptista Serra de Martínez, la qual cosa va suposar l'enderrocament d'una escala principal per passar "d'un habitatge unifamiliar a tres habitatges" i això ha donat lloc a què hi hagi "dos zones diferenciades", tal com ha explicat un dels arquitectes encarregats de la restauració José Martínez Lapeña, de Martínez Lapeña-Torres Arquitectes. En la presentació altre dels arquitectes, David Garcia, de Daw Office, ha explicat que es recupera una de les terrasses de la casa, el porxo d'accés principal, els distribuïdors i l'escala. El cost total de la restauració i rehabilitació és de quatre milions.

Els responsables han posat en relleu que aquest projecte obrirà portes coincidint amb l'Any Internacional del Turisme Sostenibles per les Nacions Unides i també amb el procés de planificació de la nova gestió del turisme de la ciutat amb l'elaboració del Pla estratègic de Turisme 2016-2020. Mora ha defensat, a més que MoraBanc creu que aquest projecte concentra la "tradició i la modernitat" i l'aposta per la cultura. "És un projecte que valora el símbol de Casa Vicens, que significa l'inici d'un gran projecte i com una persona comença a crear, i una mirada a la família".

stats