Publicitat
Publicitat

"Cooperativa, mutualitat o banc central", la proposta dels treballadors de BPA

L'assemblea de la plantilla de BPA ha decidit no prendre cap acció legal, de moment, però proposa solucions alternatives per als treballadors de l'entitat

Després dels esdeveniments de les passades setmanes qui més o menys té relació amb BPA reconeix que la marca està pràcticament ferida de mort, però els treballadors de l'entitat no deixen d'insistir que hi ha sortides alternatives per a la plantilla i així les comuniquen als interlocutors que els volen escoltar. La reunió de més de dues hores amb la presència de més de dos-cents treballadors de l'entitat -aquest dimecres al vespre, a un hotel d'Escaldes-Engordany client del banc i que ha cedit gratuïtament l'espai- ha servit per concretar aquestes propostes i escenificar la unió que, asseguren, existeix entre els treballadors.

Les solucions proposades i discutides a l'assemblea contemplen, lògicament, alternatives que puguin donar sortida i futur laboral als treballadors de BPA reaprofitant els recursos humans en una cooperativa, una mutualitat o, fins i tot, com ha explicat un dels representants, Xavier Sendra, "tot això que està passant, tota aquesta pel·lícula de por, també podria ser la llavor d'un banc central andorrà".

L'ambient de la reunió ha estat crític, però també d'unió, amb aplaudiments després d'algunes de les intervencions i exigint solucions que tinguin en compte el factor humà i laboral. "El que sempre hem demanat són alternatives perquè sempre se'ns han plantejat només tres escenaris, però en cap moment se'ns ha dit quina és l'aposta que ells tenien al cap, com que sembla que no tenen clar què és el que s'ha de fer amb la nostra entitat comencem a moure'ns i a donar nosaltres alternatives", ha insistit un altre dels representants, Xavier Bonell.

Tots reconeixen que l'únic que els preocupa ara mateix són les qüestions d'"interès del col·lectiu de treballadors i de reflotament de l'entitat", per a la qual cosa accepten idees fins i tot dels clients, molts dels quals ja s'han posat en contacte, com han reconegut els representants de la plantilla. Però sempre tornen a la proposta de la unió de treballadors, com explica Pérez "amb una petita modificació d'alguna de les lleis podria ser factible una cooperativa o mutualitat, una possibilitat real". Pel que fa a la participació de la família Cierco, encara principals accionistes de BPA, en una solució per a l'entitat, no han volgut especular: "no ho sabem, [les nostres] seran aportacions totalment diferents a l'actual accionista majoritari".

A més, els treballadors han assegurat que "ens desmarcarem quan aquests interessos no siguin compartits". De moment, però, continuen les seves rondes de trobades, i les properes seran amb la representació del copríncep francès i amb el copríncep episcopal, per transmetre'ls les preocupacions sobre els seus estalvis i pel futur de l'entitat. "El nostre tarannà és d'obertura, de comunicació, tothom ens ha rebut, per alguna cosa serà. Fins i tot ens estan venint a buscar. [...] No volíem cap protagonisme fins avui, òbviament hi ha una solució prèvia política a tot això, oferim la nostra força, diàleg, obertura i escolta", ha afegit Xavier Sendra.