Publicitat
Publicitat

Els accionistes majoritaris de BPA veuen inconstitucionalitat en les decisions de l'AREB

Denuncien l'Agència i l'INAF i avisen que presentaran una altra demanda per reclamar la responsabilitat patrimonial un cop es conegui la solució per al banc

L'advocat dels accionistes majoritaris de BPA, Jaume Bartumeu, ha informat aquest divendres de dues noves demandes que s'han presentat davant del Tribunal de Batlles contra l'INAF i l'AREB. En la primera consideren que s'incompleix el codi de l'administració perquè aprova un informe que determina que l'entitat és inviable sense previsió que es pugui anar cap a la reestructuració, sense que aquest s'hagi publicat o difós. Així, denuncien l'"opacitat" i "l'absència de notificació i de motivació de l'acord" i afirmen que suposa una infracció dels articles 45 i 47 d'aquesta normativa, que estableix la "necessària i obligatòria publicació i/o notificació individual dels actes administratius respecte a aquelles persones físiques i/o jurídiques a qui s'aplica".

Segons l'advocat, els accionistes tenen dret a conèixer aquestes informacions sobre les quals es basen les decisions de l'INAF i a fer les al·legacions a les argumentacions d'aquest document. Per això, demanen una copia d'aquest document elaborat pel regulador que "segueix operant en la major de les opacitats", ha dit.

En la segona, assenyalen que l'AREB declara l'obertura del procediment de resolució de BPA en base a aquest informe desconegut i amb l'aplicació de la llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d'entitats bancàries que conté disposicions que veuen inconstitucionals.

Amb la substitució dels membres del Consell d'Administració i de la direcció general, assenyala Bartumeu, es falla al principi de presumpció d'innocència. A més, tampoc es respecta l'article de no retroactivitat de les disposicions restrictives de drets individuals o que comportin un efecte o estableixin una sanció desfavorables. Per últim, "se salta el principi de legalitat" ja que la norma estableix que el Consell d'Administració de l'AREB ha d'estar format per cinc membres però comença a operar amb quatre persones, gràcies a una d'aquestes disposicions transitòries que no consideren constitucionals.

Per aquests motius, demanen que s'anul·li la decisió de l'AREB de reemplaçar la direcció del banc, indemnitzar els directius substituïts per la "indeguda, improcedent i injustificada extinció de contracte" i que la secció administrativa elevi al Tribunal Constitucional una qüestió prèvia per valorar l'adequació a la Constitució de les disposicions citades.

Totes aquestes decisions, ha manifestat l'advocat, "no tenen en compte la solvència de l'entitat" i ha desembocat una via "molt perjudicial per als accionistes, els clients i els treballadors". A més, ha indicat que "com més es perllongui aquesta situació sense una proposta de solució, més creix la sensació de secretisme i opacitat, la malfiança, la desconfiança i la preocupació".

Bartumeu ha mantingut que s'està actuant de manera "improcedent i incorrecta" i que l'evolució dels fets des del 10 de març demostra una "evident improvisació". A més, ha afirmat que veient la forma com actua el Govern "em puc creure qualsevol cosa" en relació a la data en què l'Executiu va conèixer les intencions del FinCEN. En tot cas, si s'haguessin retirat fons entre aquest moment i la intervenció caldrà buscar si hi ha evidències d'informació privilegiada i de tràfic d'influències.

Per últim, el representant dels accionistes ha avisat que un cop es conegui la decisió de l'AREB "es podrà començar a concretar el perjudici" per als accionistes i presentaran una demanda per responsabilitat patrimonial. Per establir aquesta responsabilitat, també reclamen les actes del consell d'administració de l'INAF i dels Consells de Ministres on s'hagi tractat la situació de BPA.

Etiquetes