BARÇA

El Barça fitxa el porter Claudio Bravo per 12 milions

El club espera rebaixar la massa salarial en 20 milions

El Barça va tancar ahir a la nit el seu tercer fitxatge, el porter de la Reial Societat Claudio Bravo. El club català pagarà 12 milions d’euros, ja que finalment no va entrar en l’operació el migcampista Jonathan dos Santos, pretès per l’entitat basca durant els dos últims estius. El Barça, però, no descarta que el mexicà pugui acabar jugant a la Reial Societat, tot i que l’operació es tancaria al marge de l’acord que van segellar ahir les dues entitats, i que s’espera fer oficial durant els pròxims dies.

El porter xilè, de 31 anys, signarà amb el Barça per a 4 temporades. Bravo arriba a Barcelona per competir amb l’alemany Marc-André ter Stegen, provinent del Borussia Mönchengladbach, que és l’aposta personal del director esportiu, Andoni Zubizarreta.

Entrades barates, sortides cares

Amb l’arribada de Bravo, igual que en el cas de Ter Stegen i Rakitic -i els cedits Rafinha i Deulofeu-, es confirma una dinàmica molt accentuada d’aquest mercat estival: la plantilla s’aprima, econòmicament. De cara a la temporada vinent, el club invertirà una tendència perillosa dels últims anys: l’increment de la massa salarial, que aquest últim exercici va ser d’uns 20 milions per les renovacions d’Iniesta, Piqué, Busquets i el fitxatge de Neymar.

Aquest matí, a les oficines del club, es farà una reunió de treball per fer un pretancament. Als despatxos del Camp Nou es treballa amb un doble escenari de cara al curs que ve. En el pitjor escenari hi hauria una contenció de la massa salarial, que rondarà els 180 milions. En el millor, es preveu que aquesta partida es rebaixi fins a 20 milions, un 9%, i es tornaria als nivells de la temporada 2012-13. Tot dependrà del ball d’altes i baixes de l’estiu.

Fugues importants

Si finalment es concreten els adéus de Xavi i Alves, el Barça reduirà la massa salarial notablement. Només comptant Puyol, Valdés, Cesc, Xavi i Alves, el club s’estalviaria gairebé 45 milions en salaris -als quals s’ha d’afegir el 15% en concepte de drets d’imatge i el 5% de representació d’agent-. Cinc futbolistes que representen el 25% de la massa salarial total, on s’inclou també el nombrós cos tècnic de Gerardo Martino. Els seus substituts, actualment, tenen unes fitxes molt inferiors, un fet que permet reduir la massa salarial, una de les preocupacions més grans de l’àrea executiva i, sobretot, de la parcel·la econòmica, que encapçala el vicepresident Javier Faus. D’aquesta manera, a l’espera que es tanquin els fitxatges i la resta de baixes, el club invertirà una tendència perillosa, com reconeixia en l’última assemblea Javier Faus: “Són més importants els salaris que els traspassos”. Ara bé, el Barça haurà de fer front a un increment molt gran: el nou salari de Leo Messi, que gairebé duplicarà el que cobra aquest curs. L’argentí ha signat un contracte progressiu, que a mesura que passin els anys arribarà als 40 milions bruts anuals. Prop d’una tercera part del que el Barça s’estalviarà amb els 5 jugadors importants que podrien marxar servirà per millorar la fitxa del millor jugador del món.

Aquest exercici el Barça haurà incrementat la massa salarial entorn d’un 12%, passant dels 157 milions als prop de 180. Al mes de maig, els salaris de totes les seccions suposen 197 milions. Com que el club periodifica aquesta partida en 12 mesos, a 30 de juny, el Barça acabarà destinant uns 215 milions per pagar als seus esportistes.

Menys ‘staff’, més executius

Un fet a tenir en compte és que el cos tècnic es reduirà. L’any passat es van duplicar càrrecs per mantenir l’ staff de Tito Vilanova i donar cabuda als 4 assistents de Martino. El que creixerà, en canvi, és la partida d’executius: Carles Puyol, Albert Soler i Ignacio Mestre.