BARÇA
Misc 30/03/2019

Messi desglaça el derbi i acosta la Lliga (2-0)

L'argentí, amb un gol de falta, desencalla el marcador i sentencia el partit al contraatac

Albert Nadal
4 min
Una genialitat de Messi desglaça el derbi i apropa la Lliga (2-0)

BarcelonaQuan Leo Messi porta la samarreta del Barça, poques coses poden parar-lo. Ni les molèsties al pubis que l’acompanyen des del desembre, ni les barbaritats que ha de carregar a l’esquena cada cop que juga amb l’Argentina poden deprimir el 10 blaugrana quan, amb el braçalet de capità, salta a la gespa del Camp Nou. En un derbi gèlid, amb poc ritme, i amb un Espanyol defensiu amb un esquema de tres centrals, Messi va canviar el rumb del partit desafiant la lògica amb un xut de falta llançat a l’estil Panenka. L’argentí, murri, va tenir una idea entremaliada i va executar amb encert el seu pla, amb la complicitat de Sergio Busquets i l’ajuda involuntària d’un Víctor Sánchez que va acabar d’introduir la pilota al fons de la xarxa. Messi va obrir la llauna i Messi va tancar el marcador final de 2-0 amb una jugada al contraatac per donar el triomf al Barça. Un triomf clau en una setmana de tres partits i que serveix per mantenir el coixí de 10 punts respecte a l’Altètic de Madrid, que ahir va golejar l’Alabès en la seva visita a Mendizorroza (0-4).

El gol de falta de Messi va desglaçar un derbi en què el pla defensiu de Rubi va ser el que es va imposar a la primera part. Durant els primers 45 minuts, tret d’algunes fuetades del Barça nascudes gairebé sempre a les botes de Messi, el conjunt blaugrana no va saber com desfer la teranyina defensiva blanc-i-blava. Rubi va abandonar el 4-3-3 per plantejar un esquema amb tres centrals, amb vigilàncies constants a tots els jugadors blaugranes amb voluntat ofensiva. Els tres centrals blanc-i-blaus defensaven els tres homes d’atac del Barça, mentre que Rosales i Pedrosa vigilaven les pujades d’Alba i Semedo.

El primer temps, com bona part del partit, va ser ensopit, amb poc ritme. A l’hora de mirar de generar perill, el Barça trobava a faltar ajudes des d’una segona línia en què Arthur va estar desaparegut, i Rakitic només va poder generar perill en una jugada al contraatac en què el croat es va inventar un xut que va fregar el pal dret de la porteria de Diego López. Un context d’ensopiment i de falta de ritme que beneficiava molt més l’Espanyol que el Barça, que en contextos com aquests troba a faltar el desequilibri de Dembélé, lesionat.

Malcom entra en escena

Amb el bosc de cames blanc-i-blaves tapant els carrils centrals, Valverde va fer escalfar, ja al descans, l’únic futbolista amb un perfil similar al de Dembélé que tenia a la banqueta: Malcom, un jugador oblidat però protagonista inesperat en partits com ara l’anada de les semifinals de Copa contra el Madrid i ahir, autor de l’assistència del segon gol de Messi. Abans de l’entrada de Malcom, la punta esquerra de l’atac va estar ocupada per Coutinho, una ombra que, novament, va firmar una actuació plana i intranscendent. El brasiler va estar tan fred i ensopit com el partit.

Al quart d’hora de la segona part, malgrat que Semedo per fi s’havia tret les pors del damunt i es va mostrar una mica més atrevit, Valverde va decidir que havia arribat el moment de fer entrar Malcom per Arthur i Roberto pel lateral portuguès. Rubi tampoc es va estar de braços plegats i, pocs minuts després d’aquest gir de guió del seu homòleg blaugrana, va fer entrar Wu Lei per un Borja Iglesias que havia estat anul·lat en tot moment per Lenglet i Piqué.

Ben aviat Malcom va tenir una bona oportunitat, seguit de l’únic gest tècnic destacat del partit de Coutinho, en què després d’un bon retall va filtrar una passada a l’àrea que l’extrem brasiler va rematar massa creuada. De fet, l’entrada de Malcom semblava que activava Coutinho, menys pendent d’atacar la banda i més actiu a l’hora de buscar espais a la frontal de l’àrea, però sense arribar a destacar. L’Espanyol, per la seva banda, va començar a pagar el desgast físic i, en una jugada personal d’aquelles que només sap fer Messi, l’argentí va provocar una falta a tocar de la línia de la frontal de l’àrea.

Messi decideix el partit

“Quan Messi es prepara per xutar una falta, genera nerviosisme al rival”, va dir Valverde després del partit. “No en tenia ni idea que la xutaria així”, va afegir el tècnic blaugrana. L’astre argentí, murri, va inventar-se un xut suau per superar la tanca i, mentre Busquets intentava rematar la pilota per assegurar-se que arribaria a porta, va contribuir a dificultar la visió d’un Víctor Sánchez que va acabar de fer entrar el llançament de Messi a porteria.

L’Espanyol va mirar de treure l’orgull, amb una passada de la mort de Wu Lei que va solucionar Lenglet de manera providencial. L’avís blanc-i-blau va quedar només en això, en un avís, perquè a les acaballes, al contraatac, Malcom va servir una bona assistència al cor de l’àrea perquè Messi fes el segon gol del partit i la seva diana 31 en una Lliga que el Barça té a tocar.