Publicitat
Publicitat

VALLPARADÍS

Elogi als pioners que ens faciliten el camí a la resta

El món està ple de barreres que algú s’ha entestat a superar per primera vegada. Els reptes que no ha aconseguit ningú abans tenen un valor doble, ja que a la dificultat de l’objectiu s’hi afegeix el neguit de desconèixer-ne la viabilitat real. La història, però, no recorda tots els pioners amb el mateix entusiasme. La trajectòria d’Earl Lloyd, el primer jugador negre de la NBA, per exemple, no és tan coneguda com la de Jackie Robinson, el primer afroamericà que va competir a la lliga de beisbol. El segon té una pel·lícula i continua venent samarretes després de mort. El primer, en canvi, continua sent un desconegut per a la majoria d’aficionats.

Earl Lloyd va morir dijous als 86 anys. La seva aportació al bàsquet no es pot mesurar en números i va més enllà de les fronteres de l’esport. Com va recordar Brian Hemphill, el president de West Virginia State, que va confirmar la seva defunció, l’exjugador s’ha guanyat un lloc en la lluita pels drets civils i la igualtat.

The Big Cat, com era conegut Earl Lloyd, va debutar amb els Washington Capitols el 31 d’octubre del 1950. La seva estrena va obrir la porta a més afroamericans i uns dies més tard va arribar el torn de Chuck Cooper (Boston Celtics) i Nat Clifton (New York Knicks). Després de jugar set partits a la franquícia de la capital, el 9 gener del 1951 els Capitols li van lliurar la carta d’acomiadament. L’exestrella de West Virginia State va passar per l’armada dels Estats Units abans de fitxar pels Syracuse Nationals, una franquícia amb la qual va guanyar el campionat de la NBA (1955). Earl Lloyd va acabar la seva carrera professional a Detroit.

Adam Silver, comissionat de la NBA, vol que el món del bàsquet s’esforci a honrar la seva memòria, recompensa que és del tot necessària. En primer lloc, per donar valor a la seva trajectòria, però sobretot per animar les noves generacions a mantenir una actitud inconformista i a seguir lluitant per superar les barreres socials que encara continuen existint.

Històries de superació esportiva
PUBLICITAT
PUBLICITAT