Publicitat
Publicitat

Bàsquet

Tercera medalla olímpica per a una generació irrepetible

Bronze per a la selecció liderada per un incombustible Pau Gasol (88-89)

La generació del 80, la millor de la història del bàsquet espanyol, va aconseguir ahir la seva tercera medalla olímpica consecutiva. Després de les plates de Pequín i Londres, la selecció liderada per Pau Gasol va superar Austràlia (88-89) en un partit apassionant i va obtenir el bronze. Tot i jugar amb molèsties al bessó dret, el pivot català va sumar 31 punts (12/15 en tirs de camp) i 11 rebots contra un rival dur i incòmode. La seva millor aportació, però, va ser la d’encomanar el seu caràcter competitiu.

La dimensió de Pau Gasol és extraordinària. Espanya ha aconseguit medalla en 10 de les 13 competicions FIBA que s’han disputat amb ell. Sense la seva presència, les xifres són molt diferents: 3 medalles (cap d’or) en 19 campionats.

“Estic orgullós de formar part d’aquest grup d’amics que no es rendeix mai i creix en l’adversitat. Aquest equip no es rendeix, creiem molt en les nostres possibilitats i tenim un grup molt compacte. Quan hi ha moments de flaquesa o d’adversitats l’equip es manté unit i fem encara més pinya, així que estic orgullós de formar part d’aquest gran equip”, va dir Pau Gasol, que no va voler donar per tancada la seva etapa amb la selecció espanyola. La seva idea és anar decidint any a any, però és veritat que el pròxim gran esdeveniment internacional, la Copa del Món del 2019, queda molt lluny. “Jugaré mentre pugui”, va resumir.

Més difícil serà la continuïtat de Joan Carles Navarro i Felipe Reyes, els altres dos supervivents d’una generació que va començar a forjar-se fa 17 anys amb una medalla d’or al Mundial júnior de Lisboa del 1999. “Aquesta generació serà irrepetible, però no l’enterrem abans d’hora”, va demanar Sergi Llull. El futur de José Manuel Calderón, que ha tingut un rol testimonial a Rio de Janeiro, tampoc és gaire clar.

Un dels tres catalans de l’equip, Ricky Rubio, va dedicar la medalla a la seva mare, que va morir a finals de maig. “Vaig començar el campionat amb dubtes, pensant si tot el sacrifici havia valgut la pena. Em poso molta pressió a mi mateix, com he fet durant tota la meva carrera. En un moment determinat vaig decidir oblidar-me de la pressió i simplement jugar per divertir-me, fer el meu joc i disfrutar del que faig”, va dir.

Actuació clau de Sergio Rodríguez

Sergio Rodríguez, que va anotar els dos tirs lliures clau a 5,4 segons del final, va tenir un protagonisme cabdal en un últim quart en què les diferències entre els dos equips van ser mínimes. “Tiro molts tirs lliures durant els entrenaments i, per tant, tenia molta confiança”, va reconèixer el base, que aquest estiu ha canviat el Reial Madrid pels Philadelphia 76ers.

Austràlia no va saber què fer amb la pilota en l’últim atac i va tancar sense medalla un torneig olímpic excepcional en què la seva atrevida proposta de joc, la més diferent de totes, s’ha quedat sense premi. Els boomers van queixar-se amargament dels àrbitres, especialment per la rigorosa falta personal assenyalada a Patty Mills en una decisiva acció que va permetre que Espanya se situés amb avantatge en el marcador a 5,4 segons del final.

Entre Ricky Rubio i el blaugrana Víctor Claver van interceptar la pilota en una acció final mal gestionada per Austràlia. “Aquest equip és increïble”, va dir el valencià.