Publicitat
Publicitat

El futur de Fox News sense el seu general

La dimissió forçada de Roger Ailes obre un període d’incertesa a la cadena

Roger Ailes és el general. I el general indica el to a la resta de l’exèrcit. El nostre exèrcit és molt de l’estil de George Patton: carreguem i devastem”. Són paraules de fa uns anys de Bill O’Reilly, estrella de la Fox News, referint-se al totpoderós cap de la cadena, ara caigut en desgràcia per diverses acusacions d’assetjament sexual. Després de dues dècades al capdavant de la televisió de notícies més profitosa dels Estats Units, la seva recent dimissió (forçada) als 76 anys obre l’interrogant sobre quin futur li espera al principal braç armat de la dreta mediàtica nord-americana.

De moment la cadena haurà de fer front a una gens menyspreable compensació superior als 40 milions de dòlars. I algunes de les estrelles que Ailes va contractar -Bill O’Reilly, Greta Van Susteren, Sean Hannity- tenen clàusules segons les quals tenen llibertat per marxar si ell també ho fa. Però el risc d’èxode és escàs, segons els analistes: les cadenes que tendeixen cap a l’esquerra difícilment les voldran incorporar i cap televisió conservadora té prou diners per fer una oferta rellevant que permeti fitxar-les. Perquè les estrelles de la Fox -al marge de la seva discutibilitat ètica- són les més ben cotitzades. Cal recordar que parlem d’una companyia amb un marge de benefici del 64% -la seva rival CNN només té el 33%- i que preveu guanyar 1.600 milions de dòlars enguany, la qual cosa representa una cinquena part de tots els beneficis del grup.

Fins ara els inversors no han castigat excessivament l’empresa a borsa: 21st Century Fox va baixar un 2% el dia de l’anunci, però la majoria d’analistes mantenen la recomanació de comprar accions. Això sí, l’amenaça de l’envelliment fa temps que ronda una televisió en què la mediana d’edat -una mesura estadística que indica el valor central d’una mostra- de la seva audiència està situada en els 68,8 anys (comptant només els espectadors dels Estats Units). La xifra està molt per sobre de la de la resta de cadenes del país que només ofereixen notícies.

El mateix Ailes va començar a preparar un relleu generacional que finalment no podrà consumar. Així es va interpretar la seva jugada de posar a les nou del vespre -una hora molt cobejada- la periodista Megyn Kelly. Incidentalment Kelly és una de les professionals de la casa que, segons algunes fonts, han confirmat internament haver rebut i rebutjat propostes sexuals no sol·licitades del polèmic directiu.

Assumptes de família

Tot i que resulta evident la relació entre les acusacions sexuals i la marxa d’Ailes de l’empresa, a l’executiu se li ha dispensat una sortida digna, que inclou una elogiosa carta feta pública pel propietari del grup, el magnat australià Rupert Murdoch. Però la mala maror interna feia temps que es deixava sentir a Fox News i els rumors d’una maniobra per apartar el màxim executiu de l’empresa eren persistents. Ailes i Rupert Murdoch mantenen una relació d’extrema proximitat. En canvi, amb els dos fills de Murdoch -James i Lachlan, tots dos implicats en la gestió del conglomerat- les relacions eren molt més tibants. És per això que diversos comentaristes creuen que l’escàndol sexual ha sigut només el pretext per consumar una sortida que els fills ja volien des de feia temps. El fet que el pare ja tingui 85 anys, tanmateix, no ha sigut problema perquè hagi assumit interinament el càrrec de president de Fox News que tenia Ailes.

A banda de conèixer qui dirigirà ara Fox News (i fer-ne les interpretacions pertinents), faltarà també saber el futur del mateix dimissionari: Ailes segueix l’arquetip psicològic dels que no es retiren fàcilment. Una de les opcions és que torni a la consultoria política, la seva activitat primigènia. Abans d’assumir les regnes de Fox News, havia sigut assessor de Richard Nixon -a qui va ajudar a superar els problemes que tenia davant de les càmeres-, Ronald Reagan, George Bush pare o Rudolph Giuliani.

De moment, però, el general Ailes fa un pas enrere. I la ironia del destí ha provocat que l’anunci de la seva caiguda en desgràcia coincideixi amb el del nomenament de Donald Trump com a candidat republicà per a les eleccions del novembre. El polèmic milionari hauria tingut més difícil assolir la seva condició de presidenciable si no hagués comptat amb l’ajut d’una televisió que, sota el comandament ferri d’Ailes, li ha anat aplanant el camí.