Publicitat
Publicitat

ELECCIONS MUNICIPALS

Carles Puigdemont: “Després del 24-M tots hem de fer examen de consciència”

Carles Puigdemont va encapçalar la llista de CiU a Girona el 2007, però no va guanyar. El 2011, i després de 32 anys, nou eleccions i cinc candidats, CiU va arribar al govern de la ciutat. Ja ha anunciat que les del 24-M són les seves últimes municipals.

Vostè també és diputat al Parlament. Què en pensa de la sentència del setge al Parlament?

S’ajusta més al concepte de fer justícia que l’anterior [que absolia els joves]. Impedir l’exercici al Parlament no passa als països normals.

Com es va sentir aquell dia?

Em van estirar la bossa i, si no arriba a ser per un policia de paisà, hauria passat alguna cosa. Em vaig sentir malament per altres companys diputats. En vaig veure algun plorant.

Què ha descobert sent alcalde?

Sóc periodista i sempre he estat a prop del poder. Però sent alcalde he descobert coses que costen d’entendre si no has tingut aquesta experiència. Ser alcalde és el màxim honor que un pot sentir en política.

Però no es tornarà a presentar.

Ja vaig dir al ple de constitució del 2011 que faria dos mandats i prou. Si les coses t’han anat bé, corres el risc de confondre la institució amb la persona o el partit.

Diuen que quan anuncies que te’n vas ja te n’has anat.

Jo no dic que me’n vaig, dic que no em tornaré a presentar. Tots els meus actes estaran exempts de la sospita de propaganda o partidisme.

En què ha canviat la ciutat de Girona des que vostè n’és l’alcalde?

La ciutat s’ha reactivat. L’hem sacsejat a nivell cultural, turístic i de projecció exterior. Vam agafar una ciutat adormida que deixava passar oportunitats.

¿Joaquim Nadal encara és un actor polític?

Evidentment. Ha sigut el millor alcalde de Girona al segle XX. Ho diem amb orgull. Va ser capaç d’agafar una ciutat molt grisa i apagada pel franquisme i posar-hi colors.

Ara ha aconseguit posar a la seva llista algú que ve del món del PSC.

Hem fet un acord local amb Avancem que probablement no es pot repetir en cap altre lloc. El nostre projecte i el de la Glòria Plana, la candidata, s’assemblen molt.

Per a qui és més útil la Fundació Príncep de Girona: per a Girona o per a la Corona?

No tinc cap dubte que Girona en surt beneficiada. El Fòrum Impulsa és un gran esdeveniment a la ciutat.

¿Girona també és Barcelona i la Costa Brava?

També. Hi hauria ciutats d’Europa que pagarien per poder tenir a 37 minuts una de les grans ciutats del món. I estem estimulant la vocació de capital de la Costa Brava.

La marca CiU suma o resta?

Suma, perquè és el partit del president, que governa la majoria de municipis i és un gran actiu de la política catalana.

Les enquestes preveuen una baixada de CiU. ¿Està en condicions de guanyar les eleccions municipals?

Jo no tinc cap dubte que CiU guanyarà les municipals i que governarem la majoria de ciutats, també Barcelona. No és un excés d’eufòria, són les matemàtiques.

Refundació cap a on: ¿més liberalisme o més socialdemocràcia?

Convergència té una virtut al seu nom: hem de convergir en visions diferents. Allò que ha fet sentir còmoda molta gent...

És l’ambigüitat.

No. Hi ha gent que confon l’ambigüitat amb el no-sectarisme. No em podria sentir còmode en un partit sectari. CiU sempre ha posat les persones per davant, i està més preparada que altres forces més dogmàtiques.

A què atribueix la baixada?

El procés va arribar al punt àlgid el 9-N. Després les coses no han anat com Mas va demanar que anessin. Tots hem de fer examen de consciència i crec que després de les municipals serem capaços de fer-ho.

¿Parla de recuperar la idea de la llista unitària?

Ja ho faig. És el que la immensa majoria de la gent voldria.

Encara hi som a temps?

Sí, però dependrà de la voluntat dels partits i de la societat civil. La llista conjunta va més enllà de CDC, Unió i ERC.

21D