Publicitat
Publicitat

ACORD, CAP A LES PLEBISCITÀRIES

Josep Andreu: “No podíem esperar més per no refredar el procés sobiranista”

L’alcalde de Montblanc i candidat a la reelecció per ERC, Josep Andreu, sosté que els municipis jugaran un “paper decidit” a favor de la independència de Catalunya després del 24-M. Andreu és vicepresident de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i ahir va rubricar l’acord del full de ruta.

Com valora el preacord del full de ruta entre CDC, ERC i les entitats sobiranistes, que vostè ha signat?

Ara els alcaldes presentarem el manifest vinculat al full de ruta. No podíem esperar més per no refredar el procés. Les eleccions municipals han de ser l’avantsala del 27-S. La CUP pot estar-hi d’acord en força coses. Si no hi ha adhesions al 100%, hi pot haver un alt grau d’acord.

Alfred Bosch, candidat d’ERC per Barcelona, va dir diumenge que els republicans estan oberts a negociar una llista única, però hores després se’n va desdir. Alguna cosa més caldrà fer si el 27-S ERC i CiU volen que el vot representi un sí.

Cadascú presentarà la seva llista, però tindrem una unitat programàtica. El nostre full de ruta avança cap a un estat propi, sobirà i lliure.

Com ho farien això?

Com a alcaldes, ens comprometem que si després de les eleccions del setembre tenim una majoria ens posarem a disposició del pròxim president de la Generalitat per proclamar des de tots els ajuntaments l’estat català i una Catalunya sobirana.

¿Una majoria s’obtindria només amb escons o caldria que el 51% dels vots emesos el 27-S defensessin el sí?

Tots sabem que la millor fórmula per decidir el futur de Catalunya és el referèndum. Si no ens el deixen fer, només tenim l’alternativa d’expressar-nos per via d’unes eleccions normals. Abans que independentistes som demòcrates i, en aquest procés, hi ha d’haver un referèndum, que procurarem guanyar. I si no guanyem, ho acceptarem.

¿Fins a quin punt seran capaços de trencar amb la legalitat?

A pocs alcaldes els van tremolar les cames. Hem de fer un gran esforç, perquè Catalunya és molt polièdrica. El municipalisme jugarà un paper decidit a favor de la llibertat del país.

Quina és la principal aportació que pot fer l’AMI?

Quan vols fer coses molt ambicioses ja saps que tindràs moments bons i moments de dificultats. L’AMI ha jugat el paper de buscar solucions, de fer possible que s’anés avançant.

L’ARA explicava ahir que l’ANC s’encalla en la successió de Carme Forcadell. Com ho veu?

Succeir Carme Forcadell no és gens fàcil, per la capacitat que té d’aglutinar tanta gent.

¿Creu que a Catalunya es paguen comissions del 3% encara?

No. Crec que se’n van pagar i que es va generalitzar, però ara, si existeix, deu ser molt aïllat. Va fallar tot el sistema, perquè se sabia, la justícia no deia res i semblava que era molt normal.

La justícia ho sabia?

A Catalunya i a Espanya, i a molts llocs. Quan jo anava a Madrid era l’època en què havíem de parlar del TGV. Tenia contacte amb la gent d’Adif. Un dia vam passar per la Plaza de Castilla i em van dir: “¿Veus aquella porta? És on es paga el 3% d’Adif”. Vaig preguntar: “I qui hi ha en aquest despatx?” Em van respondre que Alejandro Agag. Després de tants casos de corrupció, convenia una regeneració.