Griezmann, Gil Marín, Bartomeu i el teatre del futbol

Des de sempre, els que prenen decisions s’han preocupat pel què diran i han intentat preparar el terreny per tal que la decisió que prenguin sigui rebuda de la millor manera possible, sobretot pels seus seguidors. Es tracta de construir un relat que doni suport a la decisió presa i que resulti el mínim d’impopular possible. També hi ha altres formes d’aconseguir-ho, com per exemple desviar l’atenció.

En el món del futbol ens trobem molt sovint amb aquestes situacions. Quan la pilota no entra o el teu rival és present en finals en què tu no hi ets, el més senzill és parlar de fitxatges per tal d’intentar il·lusionar la teva afició i distreure-la dels èxits dels contraris. Els clubs i representants filtren noms per portar el debat cap a aquest terreny i omplir portades amb possibles jugadors. En el món del futbol els èxits són efímers. Fa un parell de setmanes que el Barça s’ha proclamat campió del doblet i ja sembla aigua passada. Els aficionats necessiten més impactes optimistes per contrarestar la final de Champions del Madrid. I Bartomeu, sabent això, va insinuar en una entrevista a RAC1 que l’acord amb Griezmann pinta molt bé, amb la intenció d’acontentar la seva parròquia. Però aquest pas endavant de Bartomeu contrasta amb la reacció de l’Atlètic, un club que viu un bon moment amb la final de l’Europa League la setmana vinent. I un club molt particular perquè està conduït per una bicefàlia formada per Gil Marín i Enrique Cerezo, el president. Entre tots dos sumen el 65% de les accions, però el fill de Jesús Gil n’acumula gairebé el 50%. A més de ser el màxim accionista del club n’és el conseller delegat, amb un sou milionari. La qüestió és que va aconseguir aquest percentatge d’accions el 2003 amb una ampliació de capital irregular que va ser considerada un frau, però els fets ja han prescrit.

Això fa que Gil no estigui gaire ben vist per la majoria d’aficionats de l’Atlètic, que el veuen com un estafador del mateix club que només vol fer negoci. D’aquí que hagi venut part de les accions a un grup d’inversió xinès i que en els últims anys s’hagi dedicat més a vendre estrelles que no pas a fer un equip competitiu. De fet, s’han venut jugadors com el Kun Agüero, Falcao, Diego Costa... i ara Griezmann.

I Gil Marín, que està encantat amb l’operació perquè realment és el que vol, ha d’intentar dissimular i preparar el terreny de cara als aficionats. Explicar que està ofès, que prendrà mesures contra el Barça i tot això. Però, en el fons, teatre.