DES DE LA CASTELLANA

Quines ganes de fer el ridícul

No es pot fer més el ridícul. El departament de premsa del Reial Madrid s’ha lluït traient un comunicat en què critica obertament el president de la UEFA Michel Platini i pidola la Pilota d’Or per a Cristiano. És difícil d’entendre que no els caigui la cara de vergonya. Hi ha tantes incoherències que no sé per on començar. Des de Madrid s’ha menyspreat sempre aquest guardó i el van desprestigiar tant com van poder quan Messi el va guanyar quatre edicions seguides. En van criticar les votacions, el jurat, els terminis... Però si guanya Cristiano tot això s’oblida.

Michel Platini va dir el 2010 exactament el mateix que ha dit quatre anys després. Que s’hauria de premiar fixant-se sobretot en el paper fet en el Mundial, i llavors va opinar que el seu candidat era Xavi Hernández. És més, com a segon deia que havia de quedar Sneijder i tercer Iniesta. Ni incloïa Messi entre els tres primers! Senzillament era la seva opinió i la donava com cada any, tant Michel Platini com moltes altres personalitats del món de l’esport. Però com que no ha dit el nom que el Madrid volia escoltar, aquests li han respost com nens petits amb una nota pública. I, molt important, una opinió donada, tant en el 2010 com ara, un cop ja s’ha acabat el termini per a les votacions.

Un termini que, per cert, la temporada passada es va ampliar perquè Cristiano Ronaldo pogués obtenir més vots, ja que jugava la repesca per al Mundial amb Portugal. Aquest any Messi ha batut dos records en una setmana, el de Zarra i el de la Champions amb dos hat tricks, però ja fora del període de votacions.

Però no n’han tingut prou criticant Platini sinó que, a més, han destacat els mèrits durant l’any 2014 per acabar dient que, pobret, es mereix guanyar la Pilota d’Or. Una acció sense precedents: mai un club de futbol ha fet un comunicat per demanar que li donin aquest premi al seu jugador. Una cosa és defensar-ho i fins i tot demanar-ho en sala de premsa a preguntes dels periodistes. Però és absolutament exagerat incloure-ho en un comunicat oficial de la institució.

Però si volem anar encara un pas més enllà, és que és absolutament innecessari. A hores d’ara tothom podria coincidir que Cristiano Ronaldo serà el clar guanyador de la Pilota d’Or perquè, Mundial a banda, des de fa anys s’ha convertit en un premi bipartidista. I, sent objectius, l’any del portuguès, malauradament, ha sigut millor que el de l’argentí. Per més voltes que hi dono, no ho entenc. Quines ganes de fer el ridícul.