Publicitat
Publicitat

El govern de Rajoy va demanar dilluns al TC una multa per al secretari Jové

El ple, reunit des de les deu del matí, aprovarà per unanimitat les mesures

El govern de Mariano Rajoy va sol·licitar dilluns passat a la nit –abans de la seva detenció dimecres– multes per al secretari d'Economia i mà dreta d'Oriol Junqueras a la vicepresidència, Josep Maria Jové, i altres funcionaris de l'anomenada administració electoral catalana com a part d'un nou incident d'execució de sentència. També va sol·licitar l'enviament de les seves actuacions a la fiscalia per possibles delictes. L'incident serà admès avui a tràmit. La inclusió de Jové, home clau en la infraestructura del referèndum en l'incident presentat per l'Advocacia de l'Estat dilluns a la nit, és un indici que a més del jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, el govern de Rajoy anava darrere seu.

Els dotze membres del Tribunal Constitucional van arribar a la nit de dimecres, dia 20, segons ha sabut l'ARA, a un acord per aprovar per unanimitat en el ple que continua aquest matí, dijous 21, les multes a aplicar als 27 membres de les sindicatures electorals del referèndum de l'1 d'octubre. En la seva reunió del matí de dimecres no hi va haver consens sobre l'instrument de la multa com a càstig o sanció, segons l'article 92.4 de la llei del TC, ni sobre la quantitat a aplicar –10.000 o 15.000 euros diaris, segons una proposta del ponent Santiago Martínez-Vares– arran de l'incompliment, per part dels 5 membres de la Sindicatura central, de la prohibició expressa de nomenar síndics locals o comarcals dictada pel TC.

Els membres de la Sindicatura –òrgan equivalent a una junta electoral– van presentar, en línia amb la iniciativa que ja va adoptar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, un escrit de recusació contra els dotze magistrats del TC, a la qual s'han sumat el plantejament d'una qüestió de prejudicialitat penal, una qüestió d'inconstitucionalitat i altres arguments. El tribunal, doncs, ha de desestimar aquest matí els recursos abans d'entrar a les multes. L'esborrany de la sentència del magistrat Santiago Martínez-Vares ja compta amb la unanimitat.

21D

Etiquetes