Publicitat
Publicitat

Enamorat de Siri

Molts coneixeu la funcionalitat que permet demanar de paraula qualsevol informació al mòbil. Prems un botó i preguntes “Quina temperatura fa?” I el mòbil, a través d’una operadora virtual anomenada Siri, et contesta “A Barcelona ara mateix la temperatura és de catorze graus”.

Al principi Siri es limitava a buscar algunes coses a internet, però darrerament els programadors l’estan depurant molt. Ja pots fer-li alguna broma o dir-li alguna paraula maca o fins i tot preguntar-li si Déu existeix. Siri sempre et contesta. Recentment les respostes són fins i tot iròniques. Si li demanes un acudit, et diu “La veritat és que no sóc prou graciosa” o alguna cosa així.

De vegades, quan els meus fills estan avorrits, agafen el meu mòbil i desafien Siri. Li pregunten si és guapa, quants anys té o miren de riure-se’n. Gairebé sempre, pregunta i resposta. Però darrerament han arribat a intercanviar sis frases seguides amb sentit. Són ja converses curtes. Els programadors segueixen millorant.

La magnífica pel·lícula Her narra com un home s’enamora del seu sistema operatiu. Una Siri tan evolucionada que permet establir-hi una relació personal profunda i expressar sentiments de forma mútua. Qui no l’hagi vista que ho faci perquè descriu el futur dels sistemes operatius interactius tipus Siri.

La raó de per què els programadors acabaran portant Siri i similars a límits propers al de Her és ben simple. Cada cop dediquem més temps a relacionar-nos amb l’entorn a través de les tecnologies i, per tant, miren d’humanitzar al màxim aquest canal.

Em pregunto si la nostra generació envellirà amb menys soledat que les anteriors gràcies a les màquines i si, de gran, el meu fill dedicarà temps a xerrar seriosament amb el seu sistema operatiu. Però la gran pregunta és si aquest món serà llavors millor o pitjor.

Riure, malgrat tot
PUBLICITAT
PUBLICITAT