20/01/2013

CatalunyaCaixa, Vueling i Hispasat canviaran de mans enmig de la tempesta

3 min

BARCELONAEl 2013 serà el sisè any consecutiu d'intensa crisi econòmica. Malgrat això -o, en molts casos, precisament per això- a Catalunya es produiran nombroses operacions empresarials. Aquesta crisi ha situat Espanya a l'ull de l'huracà, i les empreses, protagonistes de l'economia, en són un testimoni de primer nivell.

És per això que segueixen atentament l'evolució dels indicadors macroeconòmics i, especialment, la confiança dels inversors en el deute espanyol (la tan temuda prima de risc), que en bona mesura acaba marcant el preu que paguen les companyies pel seu crèdit, un requisit gairebé obligatori per abordar una operació corporativa.

Durant els primers dies de l'any ja s'ha produït una adquisició rellevant, no tant pel seu valor econòmic com per la seva importància estratègica. El 8 de gener Gas Natural Fenosa va anunciar la compra a l'empresa estatal algeriana Sonatrach del 10% del gasoducte Medgaz, que connecta la costa d'Algèria amb Almeria, una operació que dota el grup català d'un nou contracte de gas a llarg termini, a més de l'entrada en una infraestructura cabdal des del punt de vista geoestratègic.

Reestructuració financera

Una de les operacions estrella d'aquest any serà la subhasta de CatalunyaCaixa, la segona entitat d'estalvi a Catalunya. Després d'uns dies d'incertesa, finalment el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) va anunciar divendres que activa la venda del banc presidit per Adolf Todó, i demà mateix Citi, el banc d'inversió intermediari, començarà a repartir el llibre de venda entre els potencials compradors. Cinc bancs festegen l'entitat nascuda de la fusió de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa per aconseguir-ne el control: el Banco Santander, el Banc Sabadell, el BBVA, el Banco Popular i Kutxabank.

Encara en el sector financer, en l'epicentre de la crisi a Espanya, està per veure el paper que jugarà La Caixa -la primera entitat espanyola- en la recta final de la reordenació del sector. Després d'absorbir Banca Cívica i el Banc de València, el banc presidit per Isidre Fainé podria optar a noves adquisicions.

Una altra de les operacions del calendari empresarial a Catalunya és la presa de control de l'aerolínia de baix cost Vueling per part d'International Airlines Group (IAG), l'aliança aèria formada per British Airways i Iberia.

El novembre passat IAG va anunciar una opa sobre el 54% de Vueling, que encara no controla, a un preu de 7 euros per acció. Si l'opa prospera (els compradors han d'obtenir el suport del 90% dels titulars de les accions) IAG pagaria 113 milions per ostentar el 100% de Vueling. IAG espera completar l'opa durant el segon trimestre de l'any. Després de la nacionalització de Bankia, el primer soci d'IAG és el govern espanyol, amb un 15% del capital.

Satèl·lits

Una altra de les operacions que molt probablement es produirà aquest any és la compra al govern espanyol, per part del grup d'infraestructures Abertis (participat per La Caixa, el fons de capital risc britànic CVC i OHL), del 25% de l'operador de satèl·lits Hispasat. Abertis controla ja el 40,6% d'aquest grup i té un preacord amb l'executiu per obtenir el control de l'exmonopoli estatal.

Aigües de Barcelona (Agbar) té un doble front. Perdedor en el procés de privatització d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), adjudicada pel Govern a un consorci liderat per Acciona, el grup participat per la francesa Suez (75%) i La Caixa (25%), ha vist com l'òrgan de control de l'administració catalana (OARCC) va decidir que s'havia d'excloure Acciona del procés. Aquesta decisió està recorreguda per la Generalitat i Acciona al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, mentre que el servei d'ATLL està en mans d'Acciona.

L'altre front és l'opa formulada sobre Companyia d'Aigües de Sabadell (Cassa). Agbar en controla el 13,62% i ha llançat una oferta de 60 euros per acció per arribar al 51%. El principal soci de Cassa, amb el 24%, és l'Ajuntament de Sabadell. A diferència del 2010, quan l'opa d'Agbar sobre Cassa va fracassar en no estar pactada amb el consell, aquest cop sembla que l'operació prosperarà.

Una altra de les empreses amb ganes d'afrontar adquisicions és el grup de perfumeria i moda Puig, que aspira a convertir-se en una de les cinc firmes de referència en el sector del luxe el 2013. Després de comprar Jean Paul Gaultier el 2011 i la firma francesa de cosmètica Uriage l'any passat, el grup familiar vol seguir creixent i una de les seves prioritats és la Xina.

Una de les principals incògnites és si la Generalitat privatitzarà més empreses. L'any passat no se'n va sortir en la venda de 26 immobles per 450 milions i ara intenta desprendre's de 19 edificis per 360 milions. El 2012 només en va ingressar 69 per la venda de patrimoni.

stats