19/04/2013

El port de Barcelona, 'hub' dels hidrocarburs

2 min
NOVA TERMINAL La instal·lació de Tradebe ocupa 60.000 metres quadrats i està formada per 29 tancs d'emmagatzematge d'hidrocarburs.

BarcelonaEl port de Barcelona és des d'ahir encara més un hub (centre de distribució) d'hidrocarburs al sud d'Europa. L'empresa Tradebe va inaugurar la seva nova terminal logística, una infraestructura que ha suposat una inversió de 65 milions d'euros.

La instal·lació ha generat 27 nous llocs de treball directes. S'ha construït en dues parcel·les ubicades al moll de l'Energia del port de Barcelona, amb una extensió total de 60.000 m ocupats per 29 tancs d'emmagatzematge que ofereixen una capacitat total de 453.000 m.

L'aposta de Tradebe se suma a la inaugurada per la catalana Meroil i el gegant rus Lukoil l'abril passat. Meroil va ampliar les seves instal·lacions portuàries en un 50%, fins al milió de metres cúbics. L'ampliació l'ha convertit en la plataforma logística petroliera per a la distribució de carburants més gran del Mediterrani. En el seu dia, la terminal de Lukoil-Meroil va dur associada una inversió de 50 milions d'euros.

El projecte de Tradebe inaugurat ahir dóna un impuls definitiu al port de Barcelona en el seu lideratge en la distribució de refinats del petroli al sud del continent, i aprofundeix en l'estratègia d'especialització de les instal·lacions. El president del Port, Sixte Cambra, va subratllar que el moll de l'Energia ha concentrat una inversió superior a 176 milions d'euros en els últims quatre anys, dels quals 152 han estat inversions privades.

Tradebe és un dels grans noms en la gestió de residus industrials a Espanya i, a través d'una filial, també s'ha especialitzat en l'emmagatzematge d'hidrocarburs líquids a granel com ara fueloil, gasoil o benzines, així com diversos components d'aquests productes com ara l'etanol. La companyia té 40 plantes de tractament, més de la meitat repartides a tot l'Estat, però també té una important presència internacional, amb 16 plantes als EUA, 17 al Regne Unit i dues a França.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va subratllar els bons senyals que arriben des del port per a l'economia catalana. Va repassar que les seves visites a les instal·lacions han estat periòdiques els últims mesos amb motiu d'inauguracions com la d'ahir o les de les terminals de Lukoil o de Hutchison.

La ministra de Foment, Ana Pastor, va destacar la consolidació del port barceloní com un punt logístic "fonamental" en matèria no nommés d'hidrocarburs, sinó de tota mena de granels. Aquesta instal·lació portuària, com la resta de les de l'Estat, va afegir la ministra, és un dels punts estratègics per on haurà d'arribar la recuperació econòmica a Espanya. Malgrat la crisi, va assegurar, aquestes plataformes logístiques poden ser "punta de llança" de la remuntada.

La titular de la cartera de Foment va repassar la inversió acumulada per part d'empreses privades als ports de tot l'Estat durant l'any passat, que va arribar als 700 milions. Pastor va predir una millora substancial d'aquestes inversions aquest 2013, fins a superar els 1.000 milions d'euros.

stats