OBSERVATORI DE L'ÀSIA
Misc 18/05/2013

Qui va matar Shane Todd?

i
Josep Lluís Alay
2 min
L'enginyer nord-americà Shane Todd va aparèixer mort a casa seva, a Singapur, fa gairebé un any.

El 24 de juny del 2012 l'enginyer nord-americà Shane Todd, de 31 anys, va aparèixer penjat al bany de casa seva, a Singapur. La policia no va dubtar i ho va considerar un cas de suïcidi, però un any més tard el cas segueix envoltat de misteri. Darrere la seva mort podria haver-hi una xarxa internacional d'interessos formada per empreses, científics i governs involucrats en la transferència de tecnologia militar cap a la Xina.

Shane Todd va arribar a Singapur a finals del 2010 amb un prometedor contracte d'investigació amb l'Institut de Microelectrònica (IME) del govern d'aquell país. Divuit mesos més tard decidia tornar precipitadament als EUA, però ja no hi va ser a temps. Pocs dies després de la seva mort, els seus pares van visitar l'escenari de la tragèdia. Tot semblava indicar, per la posició de la roba i les seves pertinences personals, que estava fent les maletes just abans de morir. La policia s'havia endut el portàtil i el mòbil del seu fill, però havien oblidat un petit disc dur que els Todd van emportar-se. Científics americans van examinar el contingut dels arxius i van refer la feina de recerca de Todd a Singapur els darrers mesos de la seva vida.

El resultat va ser sorprenent. Treballava en tecnologia de nitrur de gal·li (GaN), que permet fabricar transistors d'alta velocitat i resistents a altes temperatures, amb múltiples aplicacions civils però també de caràcter militar, com ara radars de gran potència.

El gener del 2012 l'IME de Singapur el va enviar a la seu del gegant tecnològic americà Veeco, on va rebre un curs de pocs dies per aprendre a fer funcionar un equip de producció de GaN. Els arxius de Todd insinuen que també li hauria estat facilitada la "recepta ideal" per fabricar GaN, mentre que un altre arxiu revela l'existència d'un contracte de col·laboració tecnològica entre l'IME i el gegant tecnològic xinès Huawei. Tot lligava per al jove enginyer. Després de la visita a Veeco va ser conscient que el podien estar utilitzant per transferir tecnologia sensible cap a la Xina per mitjà de Huawei i amb Singapur com a intermediari, tot posant en perill la seguretat nacional dels EUA.

El Congrés nord-americà fa temps que considera la companyia xinesa, propietat d'un antic oficial de l'exèrcit xinès, com a potencial col·laboradora de l'espionatge xinès, motiu pel qual té vetat l'accés a tecnologia de doble ús.

El neguit del jove americà va anar en augment i va arribar a demanar als seus pares que si deixaven de tenir notícies seves, contactessin amb l'ambaixada nord-americana. El divendres 22 de juny del 2012 es va acomiadar de l'IME i el diumenge era mort.

Víctima d'un triangle perillós

Els Todd van recompondre el trencaclosques per arribar a la conclusió que el seu fill havia estat en realitat assassinat, víctima d'un perillós triangle d'interessos que tenia com a vèrtexs IME, Veeco i Huawei. El Financial Times va publicar la història al febrer i la justícia de Singapur va veure's obligada a reobrir el cas. La policia insisteix que Todd patia una depressió, havia visitat webs de suïcidis i considera la hipòtesi de l'espionatge inversemblant. Sigui com sigui, aquests dies de maig un jutge de Singapur escolta totes les parts i al juny emetrà una resolució inapel·lable sobre la causa de la mort: homicidi o suïcidi. Són molts els interessos en joc.

stats