Publicitat
Publicitat

6 records del matrimoni amb Europa

El 1985 el Consell de Ministres va aprovar l'acta d'adhesió

1985. EL CONSELL DE MINISTRES APROVA L’ACTA D’ADHESIÓ. El patracol de fulls que sosté l’aleshores ministre d’Afers Estrangers, Fernando Morán, és l’Acta d’Adhesió d’Espanya a la UE, acabada d’aprovar en un consell de ministres l’11 de juny del 1985. L’endemà, en una cerimònia protocolària a Madrid, es va fer la signatura d’aquest document -negociat durant anys-, que va entrar en vigor oficialment l’1 de gener del 1986.

1991. S’OBRE LA REPRESENTACIÓ DE LA COMISSIÓ EUROPEA A BARCELONA. Amb l’objectiu d’aproximar les institucions europees a Catalunya i atenent a les peticions que s’havien fet des d’aquí, el 18 d’abril del 1991 la Comissió Europea -i posteriorment el Parlament Europeu- van obrir una oficina a Barcelona.

1995. EL 1995 ENTRA EN VIGOR L’ACORD DE SCHENGEN I CAUEN LES FRONTERES. La caiguda de les fronteres -i la clausura de les duanes-és una de les imatges més impactants de la Unió Europea. Gràcies a l’acord de Schengen, que a Espanya va entrar en vigor el 6 de març del 1995, les persones i les mercaderies viatgen sense límits.

2002. LES MONEDES I ELS BITLLETS D’EURO ARRIBEN A LES NOSTRES BUTXAQUES. L’1 de gener del 2002 entren en circulació els bitllets i les monedes d’euro. Culmina així el procés d’introducció de la nova moneda (que comparteixen 12 països) i que, en el cas espanyol, substitueix la pesseta.

2002. BARCELONA ACULL UNA CIMERA QUE APLEGA ELS GRANS LÍDERS DE LA UE. Els grans líders de la UE es reuneixen a Barcelona en una cimera presidida pel president del govern espanyol, José María Aznar. Els carrers s’omplen de reivindicacions i clams en contra d’una Europa construïda d’esquena als ciutadans.

2005. S’APROVA LA CONSTITUCIÓ EUROPEA EN UN REFERÈNDUM. Després d’una intensa campanya, la Constitició Europea rep l’aval de les urnes (77% de ), tot i que la participació va ser baixa (42%). Però la nova carta magna europea va quedar aturada després del rebuig a França i els Països Baixos.