El Cercle d’Economia no s’alarma pel triomf de Colau

Concedeix marge a les forces emergents perquè demostrin que poden facilitar la governabilitat local

Abans que demà arrenquin les jornades que anualment organitza a Sitges, el Cercle d’Economia va fer públic ahir un document titulat Davant d’una nova legislatura, en què es fa ressò de la “revolució democràtica” que està experimentant l’estat espanyol i que pot capgirar el sistema de partits que s’arrossega des de la Transició. El text no fa una lectura alarmista dels resultats de les eleccions municipals de diumenge, però sí que expressa un “lògic temor a la inestabilitat en la governabilitat”. La fragmentació del mapa municipal, segons el Cercle, obliga els partits a respondre-hi amb més cultura del pacte i més “capacitat per formar coalicions de govern”.

Tot i que el text no baixa al nivell de la concreció a l’hora de referir-se als resultats del 24-M, sí que va fer-ho en roda de premsa l’encarregat de presentar-lo, el president del Cercle, Antón Costas, que va negar tenir cap “sentiment d’alarma” pel triomf d’Ada Colau en la pugna amb Xavier Trias per l’alcaldia de Barcelona. “Més aviat tenim un sentiment d’il·lusió pel que arriba de nou”, va afegir. Va advertir, però, que les noves forces emergents tenen ara “sis mesos de prova”, fins a les eleccions generals, per demostrar que són capaces de formar “governs competents”. En cas que la seva irrupció es tradueixi en més inestabilitat, va avisar, molts electors que ara els han fet confiança “tornaran” cap als partits tradicionals.

El document també s’endinsa en el contenciós Catalunya-Espanya i aposta per buscar una tercera via: “Només hi ha una sortida, assumir el problema amb esperit de concòrdia, voluntat de pacte i predisposició transaccional”. Aquest influent lobi econòmic rebutja tant una declaració unilateral d’independència com l’immobilisme de Madrid. “La ruptura unilateral de les regles constituiria un error irreparable. Però no fer res per treure el problema de la situació d’estancament també ho seria”, planteja. Entre dijous i dissabte, Artur Mas, Albert Rivera, Pedro Sánchez, Oriol Junqueras i Mariano Rajoy desfilaran per la taula de debat del Cercle per analitzar l’actual moment polític.

La borsa torna a baixar però ara a tot Europa

La borsa es va tornar a tenyir ahir de vermell. Després de les baixades de dilluns a la borsa espanyola -les europees estaven tancades-, que alguns analistes van llegir com a reacció a l’avenç de l’esquerra alternativa en les eleccions municipals de diumenge, ahir els parquets van tornar a marcar descensos, un símptoma que els dubtes sobre Grècia i el contagi de Wall Street pesen més que la incertesa per les noves cares als ajuntaments espanyols. L’Íbex-35, de referència a Espanya, va caure un 0,72% i la prima de risc va pujar fins als 130 punts bàsics.