08/05/2013

Més de 29.000 clients volen l'arbitratge de Bankia

2 min
El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, compleix aquesta setmana un any al càrrec.

Barcelona.Gairebé el 10% dels 300.000 afectats per la venda d'instruments híbrids (participacions preferents i deute subordinat) de Bankia ja han demanat un arbitratge per exigir que l'entitat els retorni els diners que van invertir. En concret, s'han presentat a les oficines del banc 29.095 sol·licituds en només 20 dies, des del 18 d'abril, quan es va obrir un termini que s'acabarà el 30 de juny.

Segons les mateixes dades facilitades per l'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri, ja s'han enviat 5.044 sol·licituds a la consultora KPMG, l'encarregada de determinar si l'afectat pot participar en el procés arbitral, seguint les bases dictades per la comissió de seguiment, formada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el mateix Banc d'Espanya. A partir d'aquí, l'estatal Junta Arbitral de Consum serà l'encarregada final de determinar si el client té raó, tenint en compte que la decisió és vinculant i no es pot recórrer.

Bàsicament, es tracta de saber si el client de Bankia va rebre tota la informació en el moment de la venda de les preferents i de comprovar el seu perfil i quin coneixement té sobre productes financers sofisticats. L'arbitratge obert inclou tots els clients de l'entitat i de les set antigues caixes que la van formar: Caja Madrid, Bancaja, Caja de Canarias, Caixa Laietana, Caja Rioja, Caja Ávila i Caja Segovia.

Pròxima conversió

Es pot demanar l'arbitratge independentment de si les preferents ja s'han convertit en accions, com va passar l'any passat amb els clients de Caixa Laietana. Igualment, el procés no paralitza el pròxim bescanvi en accions, que es farà a finals d'aquest mes, de totes les emissions pendents de l'entitat i que serviran per tancar el pla de recapitalització dissenyat pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

Aquesta conversió en accions constarà d'una quitança del 38% per als propietaris de preferents, del 36% per als que tinguin deute subordinat permanent i del 13% en el cas del deute subordinat amb venciment. L'arbitratge manté l'avantatge que és una via més barata i àgil que la judicial. Però als propietaris de preferents als quals es negui l'opció arbitral no tindran cap més remei que anar als jutjats.

Per la seva banda, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha demanat que sigui la Generalitat qui gestioni els arbitratges dels 10.000 afectats de Bankia a Catalunya. La Junta d'Arbitratge de l'Agència Catalana de Consum s'ha encarregat del procés semblant engegat per CatalunyaCaixa, i que ha dictat 1.650 arbitratges, tots favorables als usuaris de l'entitat catalana, amb un cost de 31 milions d'euros.

stats