REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Misc 18/04/2013

El Sabadell es queda Banco Gallego

El grup tanca la quarta compra des del 2010 i s'acosta a l'objectiu dels 200.000 milions en actius

i
Toni Garganté
2 min
EL QUART BANC ESPANYOL SEGUEIX SUMANT ENTITATS  Amb la compra de Banco Gallego, Banc Sabadell augmentarà fins al 7% la seva quota de mercat a Galícia. Banco Gallego és la segona entitat pública que el Sabadell es queda durant l'últim any i mig. El grup financer que presideix Josep Oliu està pendent d'integrar el negoci financer de l'antiga Caixa Penedès, que també ha comprat recentment a BMN.

Barcelona.El Banc Sabadell s'ha convertit en l'entitat que més ha aprofitat les oportunitats de la reordenació del sistema financer espanyol. L'Estat li va adjudicar ahir Banco Gallego, una filial de la també pública Novagalicia (en té una participació). L'entitat que presideix Josep Oliu aconseguirà amb l'operació augmentar de manera exponencial la seva quota a Galícia, especialment en el segment de banca minorista, en el qual passarà d'una presència testimonial (només hi té 28 oficines) al 7% del mercat.

Aquest creixement serà possible gràcies a la xarxa de 180 sucursals i 700 treballadors del banc gallec, que va tancar l'any passat amb unes pèrdues de 386 milions d'euros i uns actius de 4.000 milions. Al desembre va traspassar al banc dolent actius immobiliaris per valor de 1.025 milions. Tot i això, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), l'organisme del Banc d'Espanya accionista de totes les entitats públiques, va xifrar un valor patrimonial negatiu de Banco Gallego de 150 milions, que va compensar amb una reducció i posterior ampliació de capital de 170 milions, que va aprovar en junta.

Aquest sanejament ha suposat que en el plec de condicions de la subhasta no s'hi hagi inclòs un esquema de protecció d'actius (EPA), un sistema que permet aïllar les possibles pèrdues futures en crèdits defectuosos durant un període de 10 anys. Aquesta fórmula va funcionar amb la CAM -que va ser adquirit pel mateix Sabadell- i amb Unnim -en mans del BBVA-. El Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) va acceptar l'EPA de Banc de València (CaixaBank), però en la posterior subhasta anul·lada de CatalunyaCaixa ja no es va plantejar.

Així, el portuguès Banco Espirito Santo, el veneçolà Banesco i el Banc Sabadell van ser les tres úniques entitats que van presentar ofertes vinculants per Banco Gallego. El fet que l'entitat catalana cotitzi a la borsa espanyola ha estat definitiu per guanyar el concurs, perquè facilita la conversió en accions del Sabadell dels 200 milions de participacions preferents que manté Banco Gallego.

El FROB preveu confirmar avui mateix el preu de l'operació, que és la quarta que protagonitza el Sabadell des del 2010, quan va comprar Banco Guipuzcoano. Després va quedar-se la CAM i ara està pendent d'integrar el negoci bancari de l'antiga Caixa Penedès. En menys de tres anys ha passat d'uns actius de 70.000 milions a 180.000 milions, més a prop de l'objectiu de situar-se a la sortida de la crisi amb un volum de 200.000 milions i un nivell de solvència de l'11%.

stats