24/04/2013

La prima de risc es relaxa i el cost del deute baixa al 4,2%

2 min
MOTIUS PER A L'OPTIMISME   La possibilitat que el Banc Central Europeu (BCE) rebaixi el cost del diner oficial en les pròximes setmanes ha animat els inversors internacionals i els analistes. La nova política econòmica del Japó també s'ha considerat com a positiva.

Barcelona.El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va remarcar ahir que la rebaixa de la prima de risc (l'indicador que mesura el diferencial entre els bons espanyol i alemany a 10 anys) fins als 302 punts bàsics significa que s'estan reduint tots els desequilibris interns i que s'està fent un "sanejament sense parangó". En la seva intervenció en la sessió de control del Senat, De Guindos va argumentar que "el que ha passat és una de les reduccions més grans de la prima de risc que s'han viscut en cap mercat internacional els últims temps".

El responsable de la política econòmica del govern pensa que els inversors internacionals valoren els ajustos estructurals realitzats, que han estat bàsics per al relaxament de la prima de risc, que ha tornat als nivells del desembre del 2011, quan es va produir una espècie de treva en els mercats financers. El cost del bo a 10 anys es va situar ahir al 4,26%, des del 4,47% de dilluns, amb una continuada rebaixa en les últimes setmanes, i consolidant-se per sota del 5%. Aquests guarismes i percentatges no tenen res a veure amb els 550 punts de prima de risc i el cost del deute voltant el 7% del juny de l'any passat.

El ministre també va destacar el bon resultat de la subhasta de lletres a tres i sis mesos d'ahir, que va aconseguir un "cost sense precedents". El Tresor va col·locar 3.011 milions d'euros, dels quals 855,2 milions van ser a tres mesos, amb una rendibilitat del 0,15%, la meitat del cost que va acordar pagar fa un mes i la més baixa de la sèrie històrica iniciada el 1991. Els 2.156,4 milions venuts a nou mesos es van adjudicar al 0,82%, segons informa Efe.

Però en contra de l'opinió del ministre De Guindos, els inversors i analistes consideren que la millora del cost del deute espanyol té més a veure amb la possibilitat que el Banc Central Europeu (BCE) rebaixi els tipus d'interès oficials. També influeix en l'optimisme dels inversors el relaxament de la política monetària del Japó, que va comptar amb el vistiplau de la reunió del G-20 del cap de setmana passat, que ha provocat un desplaçament de capitals cap a Europa.

Pla de reformes de divendres

El president del govern, Mariano Rajoy, també va parlar ahir de les reformes que practica l'executiu espanyol i es va referir a les noves previsions que presentarà aquest divendres el consell de ministres. En tot cas, Rajoy va avançar que hi haurà noves retallades, no tan dures com les del 2012. Va afegir que no té intenció de tornar a apujar l'IVA o de modificar l'IRPF, tot i que al final ho va rifar tot a l'evolució del creixement i el compliment del dèficit.

Rajoy va repetir que les retallades s'aproven no per gust, sinó perquè són "absolutament necessàries i imprescindibles". El cap de l'executiu espanyol es va entrevistar ahir amb el primer ministre eslovac, Robert Fico, i va animar les empreses espanyoles a invertir al país centreeuropeu.

stats