Publicitat
Publicitat

HISTÒRIA DELS JOCS

La mestressa de casa que va guanyar quatre ors olímpics

La Fanny semblava destinada a triomfar, ja que va aconseguir el rècord del món dels 100 metres lliures el 1938. Però la Segona Guerra Mundial ho va aturar tot

Jan Blankers estimava amb bogeria l’esport. Però una lesió va deixar aquest atleta olímpic -va ser als Jocs del 1920 al triple salt- sense poder competir més, motiu pel qual es va fer entrenador de la selecció masculina holandesa. Dels homes, ja que sempre deia que les dones no podien competir. No li agradava l’esport femení. Fins que va veure en uns campionats una jove de 17 anys, Francina Elsje Koen. La jove Fanny, com era coneguda, tenia un potencial increïble, però li faltava formació, ja que era filla d’una família de camperols, i havia practicat un munt d’esports com la natació, la gimnàstica o el patinatge sobre gel per plaer. Aquella trobada els va canviar la vida. Un any després, el 1936, en Jan havia aconseguit crear una pauta d’entrenaments per a la Fanny i ella, amb 18 anys, va ser als Jocs Olímpics de Berlín, d’on va tornar amb un tresor: un autògraf de Jessie Owens.

La Fanny semblava destinada a triomfar, ja que va aconseguir el rècord del món dels 100 metres lliures el 1938. Però la Segona Guerra Mundial ho va aturar tot. Els Països Baixos, ocupats, van patir molt i la prioritat de la Fanny va ser cuidar la seva família, ja que havia tingut el primer fill del seu marit, Jan Blankers, que havia descobert que valia la pena ajudar l’esport femení. El 1945 la guerra va acabar i la Fanny havia perdut massa muscular. A més, va ser mare per segon cop i dedicava la major part del temps a cuidar els nens. Ja amb el cognom del seu marit, Fanny Blankers-Koen va decidir que valia la pena entrenar-se durament per arribar als Jocs del 1948, a Londres. Amb 30 anys i dos fills, ningú creia que podria guanyar res. Però va tornar dels Jocs amb quatre ors: 100 metres, 200 metres, 80 metres tanques i el relleu 4 x 100. La premsa britànica es va enamorar de la Fanny, batejada com “la mestressa de casa voladora”. El premi per a la primera dona capaç de guanyar quatre ors en uns Jocs Olímpics va ser una bicicleta que li va regalar l’Ajuntament d’Amsterdam. La va utilitzar per acompanyar els nens a l’escola. I per continuar-se entrenant.