Publicitat
Publicitat

CAFÈ BAVIERA

Només existeix el City i una pilota

Luis Enrique va dir ahir, del dret i del revés, que només existia el partit contra el Manchester City. I prou. No hi havia més enllà al calendari. Andrés Iniesta va reblar que el partit de Champions d’avui era molt més important que el del Madrid de diumenge. I tenen raó. Avui ens hi juguem un títol i, en canvi, passi el que passi diumenge, la Lliga continuarà oberta durant deu setmanes. Si Messi hagués marcat el penal de l’última jugada del partit o no hagués girat massa el coll en el remat de cap posterior, ara sí que podríem parlar del tràmit d’aquesta nit després de l’hipotètic 1 a 3 a l’Etihad Stadium. La manera d’afrontar el partit d’aquesta nit és, doncs, la correcta. Luis Enrique, a qui se li està posant la cara de guanyador -quan treu aquella mitja rialla de dimoniet-, no es guardarà res. Traurà la seva millor alineació perquè sap que l’1 a 2 no és cap aval. L’any passat dúiem un resultat millor, i el City, com un animal ferit, es va resistir a rendir-se.

Sembla, per tant, que l’equip té la lliçó apresa i que sortirà amb la concentració que ha tingut aquesta temporada en els grans partits del Camp Nou (el PSG a la Champions, l’Atlètic de Madrid a la Lliga, el Vila-real a la Copa). M’he entretingut a mirar algunes dades que demostren -ja se sap que sempre pots trobar una dada que ratifiqui els teus arguments- que el Barça de Luis Enrique juga amb un grau més alt de concentració a la Champions que no a la Lliga. Segurament, l’entitat i el potencial dels equips contrincants tenen molt a veure, per exemple, en la precisió de les passades dels jugadors del Barça.

Tant en una competició com en l’altra, l’encert en les passades és altíssim, però a Europa encara ho és més que al campionat espanyol. A la Lliga, l’equip de Luis Enrique té un 92% de precisió en la passada en el mig camp propi i un 86% en el camp atacant. En els set partits de Champions, aquestes mitjanes encara milloren. Tenim un 94% de precisió en la passada a prop de Ter Stegen (segurament ell té molt a veure que aquest percentatge s’incrementi fins a gairebé la perfecció) i fins a un 88% en el mig camp de la porteria rival. Si hi sumem que la mitjana de possessió de pilota a la Lliga és del 70% i a la Champions és del 66%, es demostra que l’estil del Barça no ha canviat tant. Continuem estimant la pilota. Allò que Guardiola va explicar tan bé en anglès: “I have the ball, I pass the ball”. Continuem fent això. Però aquest any ho fem més ràpid, més vertical amb els jugadors més junts, més concentrats i amb un Messi endolladíssim. Vet aquí cinc diferències amb les tentines feixugues de la temporada passada.

Històries de superació esportiva