Publicitat
Publicitat

Augmenta el nombre de civils morts per armes explosives

Les xifres de víctimes no militars creixen respecte les de 2013. L'ONG Action on Armed Voilence denuncia que el 38% dels morts en atacs contra forces armades són ciutadans

Les víctimes civils mortes per atacs amb armes explosives han augmentat durant l'any 2014, segons fa públic un informe titulat " Explosive States" redactat per la ONG Action on Armed Violence (AOAV).

Tot i els esforços de la comunitat internacional per frenar l'ús d'armes químiques que fereixen indiscriminadament, l'informe posa en relleu que els explosius convencionals poden ser igual de devastadors.

Qui dispara?

Com en els informes d'anys anteriors, l' AOAV ha detectat que la majoria d'atacs són d'autoria desconeguda. Segons les dades recollides durant l'any 2014, un 48% dels incidents no han estat reivindicats o no ha estat possible atribuir-los a ningú.

No obstant però, el major nombre de víctimes són provocades per atacs governamentals. La xifra de morts s'ha triplicat des del 2013, passant de 3.410 a més de 9.000 aquest any passat.

Les forces armades que no pertanyen a cap govern reconegut són responsables de 7.300 víctimes civils. Encapçalen la llista l'exèrcit rebel sirià, Estat Islàmic i els grups armats talibans.

Contra qui es dispara?

Malgrat que els objectius contra qui es disparà són gaire bé sempre militars, el 38% dels morts són, en la majoria d'atacs, civils.

La utilització d'armes amb un gran radi d'acció, posa en perill les vides de les persones que habiten els voltants de les zones atacades, encara s'apunti a un objectiu específic.

Entre les persones afectades pels atacs, s'ha de lamentar la mort de nens, que són especialment vulnerables als atacs aeris. Un 44% moren o són ferits pels avions.

Quines armes es fan servir?

Més de la meitat de les morts civils, un 52%, han estat provocades per artefactes explosius improvisats. Més enllà de la mort immediata que poden provocar, poden suposar patir lesions permanents.

L'ús d'aquestes armes s'ha multiplicat de manera exponencial a Nigèria en el transcurs del 2014, degut al gran nombre d'atemptats contra mercats, parades d'autobús i llocs estratègics perpetuats pel grup terrorista Boko Haram.

Les víctimes civils per atacs aeris s'han triplicat. Les morts de persones no militars signifiquen el 82% en els atacs llançats des de l'aire sobre zones densament poblades.

En el conflicte sirià s'han fet servir bidons de combustible llançats des de l'aire com a explosius, matant de manera indiscriminada soldats i ciutadans.

Tres quartes parts dels morts són civils

L'associació Action on Armed Violence ha comptabilitzat 144.545 morts per artefactes explosius. Tres quartes parts són víctimes civils.

El 2014 és el tercer any consecutiu que el nombre de morts no vinculats a cap força armada creix.