Publicitat
Publicitat

Europa, una escletxa nord-sud?

Els eurodiputats catalans debaten els reptes del projecte d'integració a la UB en motiu del Dia d'Europa

Quan al 1950 Robert Schuman i Jean Monnet van obrir el procés per crear l'actual Unió Europea tenien en ment el gran repte que havia de fer front el continent després de la 2ª Guerra Mundial: reparar l'escletxa entre França i Alemanya. Seixanta-cinc anys després, Europa ha de fer front a una altre fractura, però aquest cop entre el nord i el sud. Aquest ha estat un dels eixos principals del distès debat d'aquest divendres entre els eurodiputats catalans a l'emblemàtic edifici històric de la Universistat de Barcelona.

Deixant enrere les disputes electorals de fa un any, vuit diputats a Brussel·les han intentat defensar la necessitat d'una Unió Europea en motiu del dia d'Europa, que es commemora cada 9 de maig en record de la Declaració Schuman, embrió de la UE. I, com era d'esperar en aquesta celebració, tots han volgut elogiar els èxits del projecte, alguns fins i tot amb molt d'entusiasme, com el diputat del Partit Popular, Santiago Fisas, que ha afirmat orgullós que ell és "un federalista convençut".

Una defensa de la Unió que, sobretot els diputats d'esquerra, i en especial els dos més joves, Javi López i Ernest Urtasun, han matisat amb crítiques sobre el seu paper en la crisi econòmica. "Avui en dia Europa no és capaç de defensar l'estat del benestar", ha criticat Urtasun. En especial han remarcat que el gran repte per mantenir unida Europa és fer front a les diferències econòmiques i socials dins el continent. "Cada cop ens assemblem menys entre el sud i el nord", ha reflexionat l'eurodiputat socialista Javi López.

Conscients que es dirigien a un públic majoritàriament jove, els eurodiputats han parlat molt sobre l'atur juvenil, també marcat per l'escletxa nord-sud. A tall d'exemple, la taxa d'atur entre els joves a Grècia i Espanya supera el 45% mentre que a Holanda i Alemanya no supera el 10%. Ernest Maragall ha reconegut que la garantia juvenil, una iniciativa de la Comissió Europea, és un "petit pedaç" que no resol el problema però creu que la UE no té prou capacitat per fer-hi front.

La crisi migratòria i l'acord comercial amb els Estats Units, el TTIP, han estat els grans absents del debat. Només quan els assistents han preguntat sobre aquestes polèmiques qüestions, els diputats han passat de puntetes sobre el tema.