Publicitat
Publicitat

Guerra a la Nutella per salvar el planeta

Ségolène Royal demana que la crema de cacau deixi d'elaborar-se amb oli de palma per evitar la desforestació

Ségolène Royal, ministra francesa d'Ecologia, ha demanat als seus conciutadans que deixin de consumir Nutella, la famosa crema de xocolata que endolceix creps i entrepans de nens i adults. Royal està preparant ja la propera COP21, la cimera apadrinada per l'ONU contra el canvi climàtic que acollirà París el proper mes de desembre.

Però quina relació té la crema de xocolata amb el canvi climàtic? Quin és el risc? La resposta és l'oli de palma, el petit fruit d'una palmera originària de l'Àfrica que s'ha estès massivament per l'Àsia i l'Amèrica Llatina amb què s'elabora la Nutella. "Hem de deixar de menjar Nutella, per exemple, ja que [la plantació de palmeres de les quals s'extreu] l'oli de palma ha substituït els arbres i això ha produït un dany considerable", ha dit la qui va ser primera dama de França, en declaracions a un programa de Canal+. Davant la sorpresa del presentador, que li respon que la Nutella és "bona", la número tres del govern de François Hollande no es talla: "Sí, però [els fabricants] han de fer servir altres matèries primeres".

"Cal replantar massivament arbres perquè hi ha hagut una desforestació massiva que també causa l'escalfament global", ha insistit Royal, que no només té en el seu punt de mira la dolça Nutella, propietat del grup Ferrero. La ministra també reclama que es deixi de vendre l'herbicida Roundup, del fabricant Monsanto, com a part d'una lluita més àmplia contra l'ús dels pesticides als jardins, ja que són potencialment nocius per als humans.