Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

Israel flirteja amb la segregació dels palestins als autobusos

Netanyahu atura el polèmic pla del seu ministre de Defensa

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha hagut de fer marxa enrere en el polèmic pla per segregar els palestins als autobusos. El programa pilot que dimarts va plantejar el ministre de Defensa, Moshe Yaalon, pretenia prohibir als treballadors palestins que agafessin autobusos israelians a Cisjordània, un servei que quedaria per a ús exclusiu dels colons. La polèmica mesura -que coincidia amb la visita de la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini- havia desencadenat dures crítiques d’organitzacions de drets humans i de l’oposició. Yaalon, però, ha deixat clar que continuarà defensant la seva iniciativa emparant-se en la seguretat.

Si el projecte de llei hagués prosperat, els milers de palestins que van a treballar a Israel -amb el corresponent permís de treball i de desplaçament- es veurien obligats a fer servir el mateix lloc per sortir i per entrar, és a dir, un dels punts de control militar israelians, i no podrien compartir transport públic amb els colons a l’hora de tornar a casa. Des de fa anys associacions de colons -representats al govern per Casa Jueva- pressionen perquè es materialitzi la proposta.

El líder de l’oposició, que encapçala Unió Sionista, Isaac Herzog, va parlar “d’humiliació innecessària” i va considerar la mesura “una taca per al país”, mentre el president d’Israel, Reuven Rivlin, es felicitava per la suspensió del pla perquè “podria haver conduït a una separació impensable entre línies d’autobusos per a jueus i línies d’autobusos per a àrabs”.

Des de l’ONG israeliana B’Tselem s’alerta que “la demanda dels colons per mantenir els àrabs fora dels autobusos no és estranya tenint en compte els dos sistemes legals diferents -un per als colons i un altre per als palestins- que hi ha als territoris ocupats”. B’Tselem denuncia “una política de segregació i discriminació contra els palestins que ha existit durant molt de temps i que és la continuació directa del règim d’ocupació i assentaments”, i que pot suposar que els palestins que treballen a Israel “hagin d’arribar als punts de control ben d’hora, de nit, i després passar hores i hores fent cua”.

Altres ONG israelianes, com Peace Now i Yesh Din [Hi ha Justícia], també han celebrat la suspensió del projecte, però adverteixen que continuaran en alerta fins que el tema estigui definitivament fora de la taula. Yesh Din ha anunciat que recorrerà al Tribunal Suprem per evitar la seva aplicació.

Netanyahu accepta dos estats

La polèmica coincideix amb la visita de dos dies de Mogherini a Jerusalem i Ramal·lah. Nombrosos països europeus demanen reiniciar les negociacions de pau, estancades des de l’abril del 2014 i es plantegen, per exemple, sancions contra els productes procedents dels assentaments com a mesura de pressió a Israel.

Després que fa només un parell de mesos, en plena campanya electoral, Netanyahu rebutgés la solució de dos estats per assolir la pau amb els palestins, ahir va fer marxa enrere. En acabar l’entrevista amb Mogherini, el primer ministre israelià va declarar: “Vull la pau i no defenso una solució d’un sol estat. Defenso la visió de dos estats”.

Amenaça de boicot als equip hebreus de futbol

En un viatge d’urgència al Pròxim Orient el president de la FIFA, Joseph Blatter, mira d’aturar el conflicte que podria afectar la Federació Internacional de Futbol. Els palestins pensen demanar la suspensió d’Israel d’aquest organisme. Parlen de limitacions en la lliure circulació de jugadors palestins, d’humiliacions i de negació de permisos. També denuncien que cinc equips de colons jueus juguen en lligues d’Israel. “Esperem que els israelians reconsiderin i canviïn les seves intolerables polítiques d’apartheid”, va dir el president de la Federació Palestina de Futbol, Jibril Rajoub. El govern d’Israel ha parlat amb més de 100 països membres de la FIFA perquè votin contra la proposta palestina.