Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

L’ultradretà Ted Cruz obre la cursa a la Casa Blanca

El senador republicà de Texas i afí al Tea Party és el primer a anunciar la seva candidatura presidencial

La cursa a la Casa Blanca es va inaugurar ahir oficialment amb l’anunci de la candidatura presidencial del senador republicà i ultradretà de Texas, Ted Cruz, de 44 anys i fill d’un cubanoamericà. Cruz es va convertir en el primer d’una llarga llista de possibles candidats, especialment en el bàndol republicà.

El jove senador va oficialitzar la seva candidatura a la Liberty University, a Lynchburg, Virgínia, en lloc del seu estat de Texas. La seva elecció no va ser casual. Aquesta universitat privada va ser fundada pel pastor evangelista Jerry Falwell, que va liderar el grup cristià Majoria Moral, que va ajudar a catapultar Ronald Reagan a la Casa Blanca el 1980.

Cruz necessita el vot dels republicans més conservadors si vol tenir alguna opció de guanyar la candidatura republicana per a les presidencials del 2016. “Crec que Déu no ha abandonat Amèrica -va dir en un auditori ple d’estudiants entusiastes-. Crec en el poder de milions de conservadors valents que es posen drets per tornar a encendre la promesa dels Estats Units”.

Llibertat i fe en Déu

La paraula llibertat va centrar bona part del discurs de Ted Cruz. De la mateixa manera que el president Barack Obama va apel·lar a l’esperança per arribar a la Casa Blanca, el senador texà va prometre defensar la llibertat. “És el moment de la veritat, el moment de la llibertat, és el moment de recuperar la Constitució dels Estats Units”, va exclamar després d’anunciar la seva candidatura entre forts aplaudiments.

Durant el seu parlament, Cruz va demanar al públic que imaginés un president que revoqui la reforma sanitària del president Barack Obama, lluiti contra l’avortament, limiti el govern federal, instauri una taxa impositiva única, augmenti la seguretat a les fronteres i derroti el terrorisme islàmic.

Aquesta Amèrica imaginària és la que Cruz va prometre si és elegit president. El seu lideratge defensarà les causes conservadores i serà dur en política exterior. Tot i que té poc suport entre els votants republicans, segons sondejos recents, el primer senador de Texas llatí espera aconseguir el suport d’evangelistes i cristians conservadors per aconseguir la candidatura republicana.

Ted Cruz va iniciar la seva carrera política fa cinc anys, quan va desafiar el candidat de l’elit del Partit Republicà en les eleccions al Senat. L’auge del moviment ultraconservador Tea Partyva ser clau en la seva victòria i en la dels republicans en les legislatives del 2010.

Des de llavors ha fet gala de la seva condició de polític antiestablishment. El setembre del 2013 va guanyar molts adeptes entre els votants més conservadors quan va utilitzar una eina d’obstruccionisme parlamentari, el filibusterisme, durant 21 hores per intentar revocar la reforma sanitària (Obamacare). Però també va rebre moltes crítiques de republicans moderats que el van acusar de ser el líder d’un grup de legisladors ultradretans que van provocar el tancament del govern durant 16 dies i el rebuig d’una majoria dels ciutadans nord-americans.

Un candidat massa extremista?

Alguns analistes, com el professor de la Universitat de Virginia Larry Sabato, creuen que les possibilitats de Ted Cruz d’aconseguir la candidatura presidencial republicana són baixes pel seu perfil polític. Les seves posicions es consideren “massa extremistes” i, a més, segurament haurà de competir amb candidats com l’exgovernador d’Arkansas Mike Huckabee i el neurocirurgià Ben Carson per obtenir el suport de votants ultraconservadors.

D’altra banda, acostumen a ser polítics moderats els que guanyen les primàries republicanes, com, per exemple, George W. Bush el 2000, John McCain el 2008 i Mitt Romney el 2012. Cruz aspira a ser Barry Goldwater, el senador conservador d’Arizona que el 1964 va guanyar la candidatura presidencial republicana, segons el professor d’història de la Universitat de Princeton Julian Zelizer. Malgrat que Goldwater va perdre contra el president demòcrata Lyndon Johnson, el senador de Texas creu que els Estats Units “han canviat”. Zelizer creu que només un candidat republicà moderat podrà arribar a la Casa Blanca. “La seva estratègia potser l’ajudarà a guanyar vots contra Jeb Bush en estats conservadors, però no és la millor per obtenir la candidatura”, assegura en la seva columna a la web de la CNN.

Acompanyat de les seves dues filles, Cruz va recuperar l’atenció dels mitjans amb la presentació de la seva candidatura. Però, en les pròximes setmanes i mesos, la competència en el seu partit serà ferotge. Mentrestant, al bandol demòcrata, Hillary Clinton continua sent la favorita.