Publicitat
Publicitat

Mas, al 'Libération': "És ridícul pensar que volem crear fronteres"

El president català ho diu en un article publicat aquest dilluns al diari francès 'Libération'

El president de la Generalitat, Artur Mas, considera "ridícul" pensar que els catalans vulguin "crear fronteres" perquè el projecte independentista pretén la integració a la Unió Europea (UE), segons escriu en una tribuna que va publicar ahir dimarts al diari francès 'Libération'.

El "futur estat català vol continuar formant part de la UE, serà un soci fiable i lleial amb les institucions i els governs europeus", indica Mas.

El president descriu els catalans com a "defensors entusiastes històricament de la construcció europea", per la qual cosa considera "ridícul" pensar que vulguin aixecar noves fronteres.

"Al contrari, volem formar part d'una Europa més forta i unida, però volem fer-ho en les mateixes condicions i el mateix respecte que els altres estats europeus", afegeix Mas, que recorda que alguns dels actuals membres de la UE "tenen una població, una superfície i un PIB similar o inferior al de Catalunya ".

Eleccions plebiscitàries

Mas defensa el caràcter plebiscitari, a favor o en contra de la independència, de les legislatives del 27 de setembre que ve, "perquè el Govern i els tribunals espanyols impedeixen que es faci un referèndum sobre el tema".

Mas descriu el procés segons el qual "els principals partits mostraran explícitament la seva posició sobre la creació d'un estat català en el seu programa electoral".

"Si el resultat és clarament favorable a la independència, el nou Govern tindrà un mandat democràtic per aplicar", indica el president de la Generalitat.

Si els catalans mostren la seva preferència "sense ambigüitats" per la independència, han d'establir "amb l'Estat espanyol i amb la UE el calendari i els termes de la Constitució del nou estat", indica.

La sentència del Suprem

Mas critica el govern espanyol i el Tribunal Suprem, del qual diu que "ha perdut el paper tradicional d'àrbitre i s'ha convertit en un òrgan més polític que judicial", i considera dubtosa la seva imparcialitat perquè "el seu actual president va ser membre del Partit Popular de Mariano Rajoy".

El president català considera "millorable" la democràcia espanyola i ho atribueix a "la seva poca tradició democràtica", que ha provocat "la configuració d'un imaginari en què la separació de poders és fràgil".

"Però ni aquesta sentència ni cap altra decisió procedent de l'esfera executiva de l'Estat aturaran la voluntat del poble català de voler decidir lliurement i democràticament el seu futur polític", indica Mas.