Publicitat
Publicitat

Obama permetrà a les famílies d'ostatges pagar rescats, segons 'The New York Times'

La Casa Blanca clarifica que seguirà amb la seva política en contra de fer concessions a grups com l'Estat Islàmic

El president dels Estats Units, Barack Obama, anunciarà aquest dimecres que el govern nord-americà no perseguirà penalment els familiars dels ostatges nord-americans que vulguin pagar per alliberar els seus éssers estimats, segons avança aquest dimarts The New York Times.

Tot i que amb aquesta ordre executiva el govern podrà negociar i posar-se en contacte amb els segrestadors o ajudar les famílies a fer-ho, l'administració Obama clarifica que seguirà amb la seva política en contra de fer concessions a grups com l' Estat Islàmic (EI). L'anunci serà la culminació d'una àmplia revisió, ordenada al desembre per Barack Obama, de la política del seu govern cap als ostatges capturats a l'estranger. Les decapitacions de ciutadans nord-americans a mans de l'EI ha generat un intens debat al voltant de la qüestió durant la seva presidència.

Aquest canvi oficialitzarà una pràctica tàcita dels Estats Units de negociar els casos de certs ostatges, a canvi per exemple d'alliberar presoners jihadistes. Una política que ha estat aplicada de forma inconsistent i poc compresa entre les agències federals i els familiars de les víctimes, segons el rotatiu nord-americà. Alguns familiars ja s'havien pronunciat en contra d'aquesta confusa política i havien afirmat que se sentien assetjats, ignorats i atrapats en el garbuix burocràtic dels funcionaris. Fins i tot, algunes famílies van fer públic el que consideren la darrera humiliació: rebre amenaces dels funcionaris del seu govern si intentaven armar-se de coratge i pagar per alliberar un ésser estimat.

A mesura que la investigació arribava a la fi, progressivament Barack Obama s'ha estat reunint amb els familiars i les altres persones que han intentat abordar aquesta problemàtica. A l'abril va trobar-se amb la mare del periodista decapitat James Foley i al maig va reunir-se amb els pares d'un altre periodista, Steven Sotloff, que també va ser assassinat.

A més, Barack Obama crearà un nou equip a la Casa Blanca per supervisar la política dels ostatges, i nomenar un enviat especial al departament d'Estat per liderar els contactes del govern amb altres països en qüestions de segrestos. El nou administrador coordinarà els serveis d'intel·ligència en matèria d'ostatges, a més de treballar sistemàticament per desclassificar informació que podria ser compartida amb familiars de les víctimes. Sota aquesta nova normativa, tots els funcionaris que interactuïn amb les famílies hauran de rebre entrenament especial en temes relatius a la presa d'ostatges, l'impacte en els familiars de les víctimes i com donar suport tant als ostatges actuals com als rescatats.