Putin, sobre l'atac a Síria: "Els Estats Units complauen els terroristes"

L'ONU demana moderació i respecte al dret internacional "en aquestes circumstàncies perilloses"

Les reaccions als bombardejos dels Estats Units, França i el Regne Unit sobre Síria com a resposta als atacs químics no s'han fet esperar aquest dissabte. Les autoritats sirianes han condemnat l'ofensiva i l'han titllada de "bàrbara i brutal". L'agència oficial de notícies SANA cita una font anònima del ministeri d'Exteriors que ha afirmat que "l'agressió dels règims arrogants i de l'hegemonia occidental va ser el resultat de la frustració després que el projecte conspirador a Síria no tingués resultat".

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha assegurat que aquesta ofensiva és una "agressió contra un estat sobirà" i ha acusat Washington d'ajudar amb aquest bombardeig els terroristes que actuen al país àrab. "Amb les seves accions, els Estats Units empitjoren encara més la catàstrofe humanitària a Síria, porten el patiment a la població civil i, de fet, toleren els terroristes que torturen des de fa set anys el poble siri", ha dit Putin en un comunicat difós pel Kremlin.

L'ambaixador de Rússia a Washington, Anatoli Antónov, ha advertit que l'atac tindrà conseqüències per a aquests països. "Els pitjors presagis s'han complert. No han escoltat les nostres advertències. Ens tornen a amenaçar. Havíem advertit que aquestes accions no quedarien sense conseqüències", ha dit Antónov en una declaració oficial difosa per l'ambaixada.

El cap de la diplomàcia russa a la capital nord-americana ha assegurat que tota la responsabilitat d'aquest atac "recau en Washington, Londres i París". Antónov ha qualificat "d'inadmissibles" i "inacceptables" els bombardejos i ha insistit que, referint-se als Estats Units, "un país que té l'arsenal d'armes químiques més gran del món, no té dret moral per culpar altres països".

El govern iranià, un altre dels aliats d'Al-Assad, també ha advertit de les "conseqüències regionals" dels bombardejos a Síria, que ha qualificat de "violació flagrant de la llei internacional". El portaveu d'Exteriors, Bahram Qasemí, ha denunciat en un comunicat que l'atac ignora "la sobirania i integritat territorial de Síria". "Els Estats Units i els seus aliats són responsables de les conseqüències regionals d'aquesta acció", ha destacat.

Turquia i Israel donen suport a l'ofensiva

D'altra banda, una font del govern d'Israel ha assegurat que els Estats Units, França i el Regne Unit "han actuat en conseqüència". "L'any passat el president Trump va aclarir que l'ús d'armes químiques creuava la línia vermella", ha declarat en un comunicat. Turquia també ha donat la benvinguda als bombardejos, que ha considerat com una "resposta adequada".

El govern espanyol també ha valorat l'atac conjunt i ha assegurat que es tracta d'una "acció limitada en l'objectiu i els mitjans" i, per tant, una resposta "legítima i proporcionada". En una nota difosa per l'Oficina d'Informació Diplomàtica (OID) del ministeri d'Afers Exteriors, l'executiu de Mariano Rajoy ha emmarcat el bombardeig en l'ús d'armes químiques per part del règim sirià contra la població civil, un fet que considera de "gravetat extrema".

La UE demana un alto al foc

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha instat avui els països membres de l'organització que es mostri moderació "en aquestes circumstàncies perilloses" i es mantingui el respecte al dret internacional. Guterres ha reaccionat d'aquesta manera als atacs i ha recordat que el Consell de Seguretat de l'organisme té com a "principal responsabilitat mantenir la pau i la seguretat" i demana als seus membres que es mantingui units i "assumeixin aquesta responsabilitat".

En una línia semblant s'ha expressat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que ha demanat aquest dissabte un alto el foc "que duri" respectat per totes les parts i que permeti trobar una "solució política" liderada per l'ONU per aconseguir la pau a Síria.

En aquest sentit, Juncker també ha condemnat l'ús d'armes químiques per part de l'Al-Assad. "L'ús d'armes químiques és inacceptable i ha de ser condemnat en els termes màxims. La comunitat internacional té la responsabilitat d'identificar els responsables dels atacs químics i retre-hi comptes", ha afirmat el dirigent comunitari en un comunicat.