Publicitat
Publicitat

FRANÇA

Valls aposta per tallar el finançament extern a les mesquites

El primer ministre també defensa formar imams al país per combatre la radicalització

“S’ha d’inventar una nova relació amb l’islam. Hem de crear un nou model”. Així es va expressar ahir el primer ministre francès, Manuel Valls, en una entrevista a Le Monde sobre el paper del seu govern davant l’amenaça jihadista a França. El cap del govern francès deixa clar en les seves respostes que una part important de la lluita contra l’Estat Islàmic (EI) passa per combatre la radicalització en territori francès, i posa sobre la taula dues mesures: d’una banda, proposa que, “durant un període per determinar, no pugui haver-hi finançament estranger en la construcció de mesquites”; de l’altra, “que els imams es formin a França i no en un altre lloc”.

Valls, que després de l’atemptat múltiple a París, el novembre de l’any passat, ja va defensar el tancament de les mesquites i les associacions que “ataquen els valors de la República”, insisteix també en la necessitat de sumar actors en el combat contra els potencials casos d’extremisme. Una tasca de tota una “generació”, subratlla, en la qual s’han d’implicar des de l’estat fins a les comunitats locals, el sector educatiu i el penitenciari i fins i tot l’àmbit de la salut mental. A partir d’aquí, afegeix Valls, cal “bastir un contradiscurs” des de tots els àmbits de la societat per anul·lar els efectes de la propaganda jihadista.

El primer ministre francès insisteix, però, que la guerra contra Daeix “serà llarga i complexa”, i reconeix que en la prevenció de nous atemptats no existeix el “risc zero”. En aquest sentit, admet que la decisió judicial d’alliberar un dels dos terroristes que dimarts van atacar una església al nord de França -l’atacant, que va ser abatut per la policia, estava en llibertat vigilada i portava un braçalet electrònic- va ser equivocada. “Va ser un error, cal reconèixer-ho [...]. Però no seré jo qui, menyspreant l’equilibri de poders, caigui en el recurs fàcil de culpar els jutges d’aquest acte terrorista. Cada decisió és d’una gran complexitat”, diu Valls a l’entrevista.

“No crearem un Guantánamo”

Valls assegura que el seu govern està obert a “tota proposta de millora en matèria antiterrorista, sempre que no es violi l’estat de dret”. “Tancar individus en centres amb la sospita com a única base és moralment i jurídicament inacceptable. I tampoc seria eficaç. El meu govern no serà el que creï un Guantánamo a la francesa”, argumenta.

En les paraules del polític francès a Le Monde no hi ha cap autocrítica. Al contrari, reafirma que el dispositiu de seguretat que hi havia a Niça el 14 de juliol -quan un francès d’origen tunisià va matar 84 persones atropellant-les amb un camió- va ser l’adequat, i carrega contra les “acusacions greus” que ha rebut el ministeri de l’Interior en relació amb els efectius i recursos desplegats la nit de l’atemptat a la Costa Blava. Segons Valls, les crítiques que està rebent l’executiu francès des de l’oposició per la seva gestió de l’amenaça terrorista tenen a veure amb la proximitat de les eleccions presidencials, previstes per a l’any que ve. Un dels més crítics amb el paper del govern a l’hora d’evitar nous atemptats és el líder d’Els Republicans i expresident francès, Nicolas Sarkozy, al qual Valls acusa d’haver “perdut els nervis”. “Mantenir-se lúcid davant l’amenaça és no caure en el populisme”, sentencia el primer ministre. Un missatge que també ha adreçat al xenòfob Front Nacional de Marine Le Pen, ferotge en les seves crítiques a l’actual política antiterrorista francesa.