Publicitat
Publicitat

Un satèl·lit espia capta l'expansió de la Xina al mar Meridional

Pequín desafia els seus veïns i aixeca instal·lacions militars sobre uns illots en disputa

Quan el president xinès, Xi Jinping, va visitar el president dels EUA, Barack Obama, a la Casa Blanca al setembre, va sorprendre tothom amb seves paraules tranquil·litzadores sobre la disputa de les illes Spratly, un arxipèlag al mar de la Xina Meridional que el govern xinès considera sota la seva sobirania i on fa temps que hi fa obres.

"La Xina no vol militaritzar aquesta zona", va dir Xi, en referència a les illes Spratly, conegudes en xinès com  Nansha. Però unes fotografies de satèl·lit recents apunten en una direcció contrària. Les fotos, recollides i examinades pel Centre d'Estudis Estratègics i Internacionals, una organització amb seu a Washington, mostren la construcció d'hangars a Fiery Cross, Subi i Mischief Reefs, totes elles illes en disputa.

En el moment en què es van captar les imatges no hi havia avions militars. Però malgrat tot, un informe del mateix Centre d'Estudis Estratègics i Internacionals suggereix que els hangars dels tres illots tenen capacitat per acollir "qualsevol avió de combat de la força aèria de l'exèrcit d'alliberament popular".

Ús militar, de ben segur

Mentre que la Xina podria argumentar que les instal·lacions són per a avions civils o altres funcions no militars, el centre d'anàlisi dels EUA conclou que és difícil que no siguin usades per l'exèrcit. A més de la mida –els hangars més petits tenen 20 metres d'ample, més que suficient per donar cabuda als grans avions de combat de la Xina–, tots estan reforçats estructuralment.

"Són molt més robustos del que haurien de ser per a qualsevol propòsit civil", assegura Gregory B. Poling, que lidera el programa sobre la sobirania marítima a l'Àsia al Centre d'Estudis Estratègics i Internacionals. "Podrien resistir un bombardeig", conclou.

Si realment a la zona s'hi acaben desplegant aquests avions militars, la tensió entre la Xina i les Filipines, i altres estats de la regió, s'incrementarà i es posaran en risc també les missions militars de reconeixement que els EUA tenen a la zona.

Mostrar 'múscul' militar

Fins i tot abans que els hangars apareguessin, els analistes tenien clar que la Xina volia utilitzar les illes per mostrar el seu 'múscul' militar. "Des del dia en què es van començar a crear aquestes pistes, sabíem que no serien per a no res", analitza Poling. Que la Xina no les fes servir seria, assegura, com dir que "em construeixo una mansió de quatre plantes però només visc al primer pis".

L'evidència dels hangars militars xinesos sorgeix un mes després que el Tribunal de l'Haia censurés el comportament de Pequín al mar de la Xina Meridional, especialment el seu expansionisme i la construcció d'illes artificials.

La decisió del tribunal va ser una resposta a una demanda presentada per les Filipines, que va qualificar la resolució de "victòria aclaparadora". Enfurismada, la Xina va dir que ignoraria la sentència.