Publicitat
Publicitat

Un viceministre de Bolívia, assassinat a cops per un grup de miners

El col·lectiu protesta per una reforma en la legislació de cooperatives i bloqueja carreteres

El govern de Bolívia ha confirmat aquest divendres que el viceministre d'Interior, Rodolfo Illanes, ha estat "assassinat amb covardia i brutalitat" mentre estava segrestat per un grup de miners en protesta laboral. La mort dificulta encara més la resolució del conflicte del col·lectiu contrari a la llei que obliga a crear sindicats a les cooperatives.

"Estem fent les diligències necessàries perquè ens lliurin el cos inert del doctor Illanes. Sentim un profund dolor i ens solidaritzem amb el dolor de la família", ha explicat el ministre de l'Interior, Carlos Romero, en una declaració als mitjans de La Paz, que confirma la versió que circulava fa dies quan un periodista va assegurar que havia vist el cos del viceministre en un turó prop de la localitat de Panduro, a uns 180 quilòmetres de la capital. Segons les primeres hipòtesis, el viceministre va ser colpejat i torturat.

Romero ha informat que Illanes va sol·licitar anar a Panduro per poder obrir un espai de diàleg amb els manifestants, que compleixen avui quatre dies de bloqueig de carreteres per oposar-se a una llei sobre sindicats promulgada pel president Evo Morales.

En aquest conflicte, també han estat assassinats dos miners per trets de la policia i, segons informa el govern, hi ha 17 agents ferits.

La gran majoria dels miners a Bolívia, un dels països més pobres de l'Amèrica Llatina, treballen en cooperatives que exploten les riques mines de plata, estany i zinc. A diferència dels veïns Perú i Xile, la majoria d'empreses són propietat de nacional.

El gas natural representa aproximadament la meitat de les exportacions totals de Bolívia. L'excocaler Morales va nacionalitzar el sector dels recursos de Bolívia després de prendre el poder el 2006, inicialment guanyant aplaudiments per llaurar els beneficis en programes de benestar i impulsar el desenvolupament.