Misc 03/01/2022

La méteo: ruixats, nevades i vent tornaran abans de Reis

A partir de dimarts a la nit un canvi de temps provocarà un gir cap al temps més purament d'hivern

4 min

BarcelonaA poc a poc les temperatures extraordinàriament altes s'allunyen. Avui en general ha sigut un dia més fred que ahir, tot i que en algunes comarques de Girona s'han trencat els núvols baixos i la temperatura s'ha enfilat 6 o 7 graus més que ahir, ha passat per exemple a Girona i a Figueres. De fet, en el conjunt de Catalunya el dia més anormalment càlid d'aquest episodi va ser dimecres, a partir de llavors la temperatura mitjana del conjunt del país ja ha anat baixant dia rere dia, malgrat que les temperatures han continuat sent extraordinàriament altes en punts elevats. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 19 graus d'Alforja, dels Hostalets de Pierola i del Pantà de Siurana, o els 18 de Cardona i de la Vall d'en Bas.

Anomalia diària de temperatura per al conjunt de Catalunya

Demà entrarà una mica de vent d'entre ponent i garbí, que no serà fort però farà que la humitat baixi a la costa i que a prop de mar l'ambient torni a ser transitòriament càlid per a l'època. Per tant, tot i l'anunci del retorn del fred d'hivern, cal tenir en compte que aquest dimarts a prop de mar l'ambient pot tornar a ser força primaveral. El vent podria començar a aixecar les boires a Ponent però en general a la depressió central l'ambient seguirà sent fred i humit.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà

El canvi de temps més important de la setmana començarà dimarts a última hora, amb el pas d'un front que farà nevar al vessant nord del Pirineu i obrirà la porta a una massa d'aire molt més fred. La vigília de Reis al migdia la temperatura ja serà entre 3 i 8 graus més baixa que els últims dies, un descens que es notarà sobretot al Pirineu i en punts del prelitoral, però fins a cert punt també a la costa.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dijous

Dimecres nevarà fins al fons de les valls en punts de la Vall d'Aran, del Pallars i d'Andorra. També hi haurà pluges en altres comarques. En molts casos seran precipitacions minses, però a la costa i al prelitoral centrals i al sud de la Costa Brava aquestes pluges podrien ser destacables i acumular entre 5 i 10 l/m² en alguns punts, fins i tot 20 de manera local. Les precipitacions apareixeran sobretot entre la matinada i el matí, i tot fa pensar que no afectaran les cavalcades de Reis.

Probabilitat en tant per cent que dimecres s'acumulin més de 5 l/m2

Aquest gir en el temps també obrirà la porta a la tramuntana i el mestral. Entre la matinada i el matí de dimecres hi haurà ratxes de fins a 100 km/h a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre, un vent que amb menys importància seguirà sent protagonista a la tarda i al vespre. El dia de Reis anirà minvant però és bastant possible que el cap de setmana que ve també estigui marcat pel vent del nord i nord-oest.

Cops de vent màxims previstos per dimecres de matinada

En general les precipitacions d'aquest dimecres seran les úniques d'aquesta setmana, però és bastant possible que divendres i sobretot diumenge hi hagi noves tongades de precipitacions al Pirineu, especialment al vessant nord de la serralada. En molts punts de les cotes altes del Pirineu occidental aquesta setmana cauran entre 20 i 30 cm de neu nova i tornarà el fred purament d'hivern.

A llarg termini hi ha força incertesa. El més probable és una sensació normal d'hivern durant el tram central del gener. En tot cas, si hi hagués temperatures extremes, és més probable una nova pujada forta del termòmetre que no pas una fredorada.

La sequera s'aguditza en comarques centrals

El mes de desembre ha sigut molt sec a pràcticament tot Catalunya. A la majoria de comarques gairebé no ha plogut però, en canvi, al vessant nord del Pirineu les nevades han deixat precipitacions molt abundants. Destaquen els 279 l/m² acumulats al Lac Redon, els 249 de Certascan o els 166 de Vielha. Cal recular fins as febrer del 2018 per trobar un mes amb més precipitació al vessant nord del Pirineu.

Per contra la sequera és cada cop més extrema en un grapat de comarques de la costa i del prelitoral centrals i també en alguns punts de l'Empordà, on l'índex de precipitació estàndard dels últims 12 mesos que calcula el Meteocat dona valors de manca de precipitació cada cop més excepcional. Avui s'ha fet oficial que l'Observatori Fabra del Tibidabo ha registrat l'any més sec de la seva sèrie centenària, durant el 2021 només hi han caigut 328 l/m². Gràcies al treball de recuperació de dades antigues es pot saber que a Barcelona no plovia tan poc en un sol any des del 1835. A Badalona han caigut només 314 l/m² enguany, a Parets del Vallès 274, a Castelló d'Empúries 312 i a Viladrau 499.

Estat de la sequera: Índex de Precipitació Estàndard de 12 mesos. El color vermell indica sequera excepcional
stats